instant fap
NaslovnicaBiH

SKORO SVI BOŠNJACI NAPUSTILI SJEDNICU PARLAMENTA FBIH

SKORO SVI BOŠNJACI NAPUSTILI SJEDNICU PARLAMENTA FBIH

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je nakon šestosatnog zasjedanja i tri pauze, razriješio, na prijedlog Kluba Hrvata dužnosti Karolinu Pavlović, dosadašnju predsjedavajuću ovoga doma

Za njenu smjenu glasalo je 39 delegata, dva su bila suzdržana a dva su glasala protiv. Istovremeno, Klub Hrvata predložio je da dosadašnji predsjednik tog Kluba, Radoje Vidović bude izabran, odnosno preuzme funkciju predsjedavajućeg.

Prethodno, Dom naroda izjasnio se protiv predloženog dnevnog reda, a usvojio izmijenjeni i dopunjen dnevni red, koji je na početku sjednice delegatima predočio predsjednik Kluba Hrvata Radoje Vidović.

U međuvremenu, sjednicu je napustila većina Kluba delegata iz bošnjačkog naroda.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Amir Zukić (SDA), rekao je da je Klub većinom glasova odlučio “da ne želi učestvovati u očiglednom kršenju Pravilnika”. Predložio je da se sjednica prekine dok se ne steknu uvjeti za njeno održavanje, te saopćio kako povlači mandat dopredsjedavajućem Doma naroda Jasminu Smailbegoviću.

Od ovoga prijedloga ogradili su se delegati Kluba Bošnjaka Hajrudin Bećirović (SDP) i Dževad Rađo (SBBBiH).

Nakon što se Dom naroda izjasnio da ne prihvata prijedlog u vezi povlačnjem mandata Smailbegoviću, on je preuzeo predsjedavanje.

U toku je zasjedanje Komisije za izbor i imenovanje Doma naroda, a u vezi sa prijedlogom da dosadašnji predsjednik Kluba Hrvata, Radoje Vidović preuzme funkciju predsjedavajućeg Doma naroda Paralmenta Federacije BiH.