instant fap

Skupština odbila Nacrt Zakona o značajnim datumima

Skupština odbila Nacrt Zakona o značajnim datumima

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine poslanici su odbili Nacrt Zakona o značajnim datumima, događajima i ličnostima na području USK-a. Nadležno ministarstvo za pitanje boraca je izabralo tim na čelu sa generalom Fadilom Hasanagićem koji je u pripremi ovoga prijedloga isključivo tretirao datume, događaje i ličnosti vezane za bihaćki okrug tokom rata i 5. Korpus. Svi su zastupnici pozdravili činjenicu da je dat značaj 5. korpusu i herojima okruga  Bihać, ali su isto tako zamjerili što je zaobiđen 7. Korpus te ličnosti i događaji vezani za korpus koji su upravo Krajišnici formirali u Srednjoj Bosni.

Većina govornika je prigovorila predlagaču i činjenicu da je potpuno zaobiđen period antifašističke borbe iz Drugog svjetskog rata te datumi kao što je Dan nezavisnosti ili obilježavanje godišnjica ZAVNOBiH-a, te datumi vezani za bogatu historiju i ličnosti Bosanske Krajine.

Od nadležnog ministra Topčagića ja zatraženo da odbor za pripremu ovog zakona bude proširen sa predstavnicima doline Sane. Uglednim oficirima Armije BiH i 7. Korpusa, i svakako  stručnjacima koji poznavanjem naše historije mogu dati doprinos izradi ovog važnog Zakona za sve građane Unsko-sanskog kantona.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Scan_Doc0203-1

KOMENTARI