Skupština udruženja pčelara “SANA MED”

HomeSanski MostLokalne teme

Skupština udruženja pčelara “SANA MED”

Sanski pčelar najuspješniji u regionu

U nedjelju je održana redovna godišnja skupština Udruženja pčelara „Sana med“ iz Sanskog Mosta.

Pored podnošenja izvještaja o radu za 2015. godinu, i predstavljanja plana rada za ovu kalendarsku godinu, na sjednici su razmatrana i ostala pitanja koja su vezana za razvoj i unaprijeđenje pčelarstva na području naše općine. Riječ je o jedinom udruženju pčelara na području sanske općine, osnovanom prije nekoliko godina, koje trenutno broji preko 90 aktivnih članova.

Prema riječima predsjednika udruženja Asmira Lišančića, rad udruženja u protekloj godini prvenstveno se odnosio na ažuriranje i evidenciju podataka o članovima udruženja i uređenju normativnih akata. Također, članovi ovog udruženja dali su veliki doprinos u radu kantonalnog pčalarskog saveza, a mnogi do njih učestvovali su na brojnim manifestacijama koje su vezane za afirmaciju pčelinjih proizvoda.

Cilj udruženja bio je i podizanje svijesti građana o prirodnim pčelinjim proizvodima, te edukovanje potrošača kako razlikovati pravi od patvorenog meda. Isto tako, udruženje u kontinuitetu nastoji povećati zainteresovanost građana za bavljenje pčelarstvom, a samim tim i omasoviti svoje članstvo. Udruženje će u narednom periodu raditi na brendiranju i zaštiti domaćeg meda, a isto tako nephodno je uspostaviti bolju saradnju sa nadležnim institucijama kao i međunarodnim organizacijama, koje kroz različite projekte mogu pomoći domaćim pčelarima, istakao je Lišančić.

Kvalitet sanskog meda prepoznat je kako u domaćim tako i u regionalnim okvirima. Naime članovi ovog udruženja u protekloj godini dobili su nekoliko vrijednih priznanja na renomiranim sajmovima koji se svake godine održavaju u Mostaru, te u Semiču i Seženi u Republici Sloveniji, a kako je ovom prilikom najavljeno, članove ovog udruženja i u ovoj godini očekuje nastup na pomenutim sajmovima

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0