instant fap

Sljedeće sedmice moguće raspuštanje Vlade FBiH

Sljedeće sedmice moguće raspuštanje Vlade FBiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da vladajuća šestorka u BiH nema alternativu, kao i da je moguće da do kraja marta bude riješeno pitanje odluke „Sejdić-Finci“ na prihvatljiv način za sve tri strane u BiH i bez ikakvog „nadmudrivanja“.

Čović je ocijenio da je šestorka postigla kvalitetan dogovor i da je to opcija bez alternative, bez obzira na probleme koje u Republici Srpskoj imaju dvije stranke (SNSD i SDS) zbog “različitog gledanja na poteze koji se vuku na mikroplanu”.

„Napravićemo iskorak naprijed, prije svega kada je riječ o legislativi i usvojićemo većinu zakona koji će dati novu dimenziju ponašanja u BiH”, rekao je Čović novinarima tokom prijema povodom Dana i krsne slave Republike Srpske u Administrativnom centru Vlade u Banjoj Luci.

Odgovarajući na pitanje da li Republika Srpska napreduje, Čović je rekao da se teško može vidjeti iznutra napredak i dinamika kojom se on odvija, pogotovo u ambijentu globalne recesije, dodajući da se, ako se uzme stanje od prije deset-petnaest godina, može vidjeti šta je ovaj prostor sada.

„Čitavo područje Republike Srpske dobilo je novo ruho i ja se nadam da će u jednoj novoj BiH, gdje ćemo svi na sličan način osjetiti elemente ravnopravnosti sva tri naroda, Republika Srpske biti još uspješnija”, naglasio je Čović.

Prema njegovim riječima, to će omogućiti elementi politike unutrašnjeg dogovora, ali i uticaji elemenata izvana.

“Objektivno mi smo mali prostor, pogotovo kada je riječ o ekonomiji i trebaće dvije ili tri godine stabilizacije i politički dogovor da se to riješi, što nije toliko problem u RS-u koliko na nivou Federacije BiH i BiH”, konstatovao je Čović.

On je istakao da sada u FBiH postoji nova parlamentarna većina, dodajući da bi već iduće sedmice mogla biti „jasna odluka vlasti da je raspuštena Vlada FBiH”.

Ocjenjujući odnose između Srba i Hrvata, on je naglasio da ta dva naroda nisu neprijatelji, već da je uvijek bilo ljudi koji se neće razumjeti, konstatujući da je u posljednje vrijeme napravljen ogroman korak ka realnijem gledanju suživota u BiH.

KOMENTARI