Slovenija ponovo pooštrila mjere: Pročitajte šta je sve zabranjeno od petka

HomeVijestiRegion

Slovenija ponovo pooštrila mjere: Pročitajte šta je sve zabranjeno od petka

Burna noć u Ljubljani: Padaju baklje na zgradu Parlamenta

Slovenija je u četvrtak donijela niz novih restrikcija kako bi pokušala spriječiti širenje infekcije COVID-19 i one će biti na snazi sljedeća dvije sedmice, objavljeno je u Ljubljani.

Kako bi ograničila širenje koronavirusa i sačuvala kapacitet zdravstva slovenska vlada je donijela mjere među kojima je zaustavljanje javnog prijevoza i zabrana bilo kakvog okupljanja ljudi koji nisu članovi iste obitelji ili zajedničkog kućanstva. Zatvorene su i sve trgovine koje ne prodaju osnovne životne potrepštine, prenosi Hina.

Odluka kojom se – uz važeću zabranu kretanja izvan stana ili kuće u noćnim satima, te zabranu napuštanja matičnih općina osim u izuzetnim slučajevima – zabranjuje bilo kakvo okupljanje osoba izvan kruga obitelji ili zajedničkog kućanstva stupa na snagu već u petak, kazao je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Uz to, dodao je, zabranjuju se bilo kakva zajednička slavlja, mise i vjerski obredi, a izuzetno se dopuštaju vjenčanja no bez svadbenih svečanosti osobama koje za to dobiju posebnu dozvolu ministarstva javne uprave.

Budući da je situacija s razvojem epidemije kritična i u svim susjednim državama, donesena je i odluka kojom se ukida pravo na odlazak u inozemstvo u trajanju 48 sata i povratak bez karantene ili negativnog testa na COVID-19 za osobe koje u inozemstvu imaju nekretninu, plovilo ili zemljište.

Posjet članovima obitelji izvan Slovenije koji traje manje od 72 sata bit će omogućen samo za one zemlje koje su u Europskoj uniji, pojasnio je Hojs.

Režim ulaska i izlaska iz Slovenije, također, bit će zaoštren i zbog toga jer je primijećeno da je u danima vikenda, koristeći dosadašnje izuzetke, preko granice s Hrvatskom znalo ići i do 17 hiljada osoba, što se novim mjerama nastoji spriječiti jer importirani slučajevi zaraze više nisu rijetki.

Što se tiče sportskih aktivnosti, slovenska je vlada danas donijela odluku da će se treninzi u zatvorenim prostorima moći održavati samo za profesionalne sportaše. Prerađivački sektor i dalje će moći raditi kao i do sada uz primjenu epidemioloških mjera, zaustavlja se gotovo sav servisni i uslužni sektor, osim na primjer rada vulkanizera, dimnjačara i sličnih službi.

Nastava u školama i dalje je na daljinu, a i nadalje će biti zatvoreni i vrtići osim za djecu zaposlenih u nužnim službama.

Obrazlažući zašto je bilo potrebno zaoštravanje mjera, upozorili su na velik broj hospitalizacija i situaciju u kojoj svaki dan treba osigurati prosječno 20 novih bolesničkih postelja za oboljele od infekcije COVID-19, ali i nagli rast smrtnih slučajeva u zadnje vrijeme.

Najveći dio teže oboljelih od COVID-19 koji trebaju hospitalizaciju i onih umrlih stariji je od 70 godina, no velik je i postotak onih koji obolijevaju u dobi od 35 do 50 godina.

Matematički modeli ukazuju da je u Sloveniji zaraženo skoro pet posto od ukupnog stanovništva. Prema zadnjim podacima u slovenskim je bolnicama 1.210 oboljelih od covida-19, a broj se i zadnjih dana stalno povećava.

U srijedu je umro 41 oboljeli, što je najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu do sada. Ukupni broj umrlih od koronavirusa u Sloveniji od početka epidemije je 686 ljudi

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0