instant fap

Slovenija: Pritvoren ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković

Odjel slovenske policija za progon privrednog kriminala započeo je u četvrtak rano ujutro pretrage kuća na više lokacija, a slovenski mediji navode da su pod istragom preduzeća povezana s ljubljanskim gradonačelnikom Zoranom Jankovićem.

Neslužbeno, navode mediji, istraga se vodi oko poslovanja firme Elekta čiji je osnivač Janković, a sada je u vlasništvu njegovih sinova, odnosno njeni poslovi s preprodajom zemljišta i gradnjom sportske dvorane Stožice u Ljubljani.

Policija je objavila saopćenje u kojem navodi da su na području ljubljanske policijske uprave izvedene 23 kućne pretrage, pri čemu je pritvoreno šest osoba.

Slovenski mediji navode da je među njima i Janković. Janković je je ljubljanski gradonačelnik, ali i predsjednik stranke Pozitivna Slovenija (PS), najjače opozicione stranke u parlamentu. Nekadašnji direktor Mercatora bio je nakon jesenskih prijevremenih parlamentarnih izbora i kandidat za premijera, ali njegov pokušaj formiranja parlamentarne većine nije uspio.

Policija je saopćila da su današnje istrage dio pretkaznenog postupka koji vodi državno tužilaštvo specijalizirano za privredni kriminal, a pokrenula ga je porezna uprava prije godinu i po dana.

KOMENTARI