Slovenija promijenila pravila za ulazak u zemlju, ukinula pojedine izuzetke: Odluka stupa na snagu danas

HomeVijestiBiH

Slovenija promijenila pravila za ulazak u zemlju, ukinula pojedine izuzetke: Odluka stupa na snagu danas

Slovenija danas uvodi vanredno stanje: Zdravlje i ekonomija ispred zabave

Nova pravila stupiće na snagu danas, a ostaće na snazi do 12. februara.

Ona propisuju da će i dnevni migranti koji rade u nekoj od članica EU ili u Šengen zoni, koji se vraćaju u zemlju nakon 14 časova takođe morati da pokažu negativan test na virus korona ne stariji od sedam dana.

Isti zahtjev odnosiće se i na osobe koje povremeno prelaze granicu zbog posla ili brige o djetetu, obrazovanja ili nauke u Sloveniji ili EU, kao i za državljane članica EU koji dolaze iz drugih zemalja EU kada pružaju pomoć ugroženim grupama, članovima porodice, koji izvode radove na održavanju svojih poseda ili koji su uključeni u napore da zaštite živote, zdravlje ili imovinu drugih ljudi i koji se vraćaju u okviru 12 sati od trenutka prelaska granice.

Negativan test će takođe biti obavezan sa sve one osobe koje u Sloveniju dolaze radi pregleda kod ljekara.

Ulazak u zemlju bez negativnog testa i karantina biće moguć samo u deset slučajeva, uključujući osobe koje obavljaju međunarodni transport, osobe koji prevoze dobra i ljude u Sloveniju, tranzitni putnički i teretni transport, ukoliko osoba napušta zemlju na do osam sati ili se u nju vraća nakon ne više od istog broja časova.

Vlada je takođe dopunila listu zemalja na crvenoj listi za koje važi zahtjev za karantinom, a koju je proširila na neke administrativne dijelove Norveške i Danske.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0