Slovenija: Zaposlenim u školama prijeti otkaz ako se odbiju testirati na koronavirus

HomeVijestiRegion

Slovenija: Zaposlenim u školama prijeti otkaz ako se odbiju testirati na koronavirus

U Sloveniji očekuju vrhunac petog talsa epidemije

U Sloveniji za sedam dana počinje nova školska godina, a direktori škola dobili su upute po kojima odbijanje zaposlenika da se testiraju na koronavirus može biti razlog za otkaz.

Za sve zaposlene u školi na snazi je uslov PCT (preboljeli, cijepljeni, testirani), što znači da se oni koji nisu vakcinisani ili preboljeli koronu moraju svake sedmice testirati, što je cirkularnim pismom mistarstva obrazovanja određeno kao radna obveza.

Neopravdano odbijanje testiranja smatrat će se kršenjem obveze iz radnog odnosa, što znači da se zaposlenom izdaje pismeno upozorenje pred otkaz ili se pokreće postupak otkaza, a isto vrijedi ako zaposlenik odbije nositi zaštitnu masku, objasnilo je ministarstvo.

S druge strane, ako učenik ne nosi masku njemu se ne smije zabraniti ulazak u učionicu, ali ravnatelj o toj obvezi mora obavijestiti njegove roditelje, te slučaj predati inspekciji.

Epidemiološka situacija u Sloveniji zadnjih se sedmica pogoršava, pa će ona krajem ove sedmice ući u “crvenu” fazu, a sredinom septembra i u tamno crvenu po kriterijima Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), prognozira institut “Jožef Štefan” a prenose u srijedu slovenski mediji.

Unatoč tome, vlada najesen i zimu ne planira veća zatvaranja društvenih i privrednih aktivnosti, te obrazovnog sustava jer smatra da se dosljednom primjenom PCT uvjeta stanje može držati pod kontrolom.

U zemlji je u zadnja 24 sata potvrđeno 508 novih zaraza koronavirusom, uz 18,1 posto pozitivnih testova. U bolnicama je 89 covid pacijeneta, od kojih 19 na odjelima intenzivne njege, dok se 14-dnevna incidenca zaraza povećala na 190.

Broj hospitaliziranih u zadnjih je devet dana udvostručen, a direktorica Infektivne klinike u Ljubljani Tatjana Lejko Zupanc izjavila je za medije da bi iduće sedmice u covid bolnicama trebalo povećati kapacitete na odjelima intenzivne njege.

Rekla je kako je sklona tome da se i u Sloveniji ubuduće protuepidemijske mjere prilagođavaju prema popunjenosti bolničkih kapaciteta, a ne prema broju potvrđenih slučajeva, na što se ovih dana odlučila Njemačka.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: