instant fap

Slučaj “Ljubljanska banka”: Hoće li Slovenija „presjeći“ put Hrvatskoj ka EU?

Šef diplomatije Hrvatske Vesna Pusić smatra da spor koji se odnosi na hrvatsko potraživanje novca za devizne štediše LJubljanske banke ne treba vezivati sa ratifikacijom sporazuma sa EU.

Hrvatska i Slovenija ne bi smjele nepotrebno da komplikuju situaciju zbog slučaja “LJubljanske banke” i to pitanje trebalo bi da riješe u duhu dobrosusjedstva, izjavio je bivši slovenački premijer i kandidat na idućim predsjedničkim izborima Borut Pahor.

Pahor je rekao da je osnova za rješenje pitanja štediša “Ljubljanske banke” sukcesijski sporazum nasljednica bivše SFRJ, te naglasio da je ovo vrijeme kada treba djelovati iskreno, dobrosusjedski i u duhu povjerenja.

“U sadašnjem sporu obje strane morale bi da se suzdržavaju od javnih izjava i na taj način izbjegnu situaciju i napetosti slične onima koje su prekinute dogovorom o arbitraži”, upozorio je Pahor tokom susreta slovenačkih i hrvatskih vatrogasaca na pograničnom području kod rijeke Kupe, javili su slovenački mediji.

Pahor, koji je na čelu slovenačke vlade bio od 2008. do 2011. godine, dogovor sa tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor smatra vrhuncem svoje spoljne politike.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec rekao je nedavno da postoji realna mogućnost da Slovenija blokira ulazak Hrvatske u EU ako Zagreb ne odustane od potraživanja novca za devizne štediše LJubljanske banke.

Šef diplomatije Hrvatske Vesna Pusić smatra da spor koji se odnosi na hrvatsko potraživanje novca za devizne štediše LJubljanske banke ne treba vezivati sa ratifikacijom sporazuma sa EU, jer to ne bi donijelo ništa dobro.

Zagreb potražuje oko 545 miliona tadašnjih njemačkih maraka koje su devizne štediše prenijeli na domaće banke, a sada dvije hrvatske banke sudskim procesima pokušavaju doći do tog novca.

KOMENTARI