instant fap

Slučajevi u kojima bi vam Facebook mogao zagorčati život

Razvod je nabijen emocijama, ali nepromišljeni javni ispadi mogu vas stajati tužbe za klevetu ili vas može čekati oštrija presuda u brakorazvodnoj parnici.

Facebook Lawsuit

‘Odričete se privatnosti i ako niste svjesni posljedica toga, možete imati problema’, kaže za Reuters Adam Swickle, advokat za razvode s Floride. ‘Internet je opasno mjesto za komentiranje razvoda.’

Prema anketi iz 2010. godine, 81 posto članova Američke akademije obiteljskih odvjetnika za razvode izjavilo je da su u posljednjih pet godina imali porast slučajeva u kojima su se koristili dokazi s društvenih mreža.

Zato, ako često koristite društvene mreže i nalazite se usred razvoda, razmislite o sljedećem:

1. Može vas tužiti zbog onoga što napišete

Nekoga možete nazvati idiotom, na to imate pravo, jer je to vaše mišljenje. Ali ako nekoga neistinito optužite da ne plaća alimentaciju ili da je nasilan alkoholičar, a to nije istina, može vas tužiti. Ipak, takvi su slučajevi rijetki jer ih je teško dokazati.

Teško je dokazati da su uvrede na Facebooku ili drugim mrežama zlostavljanje ili čak određeni oblik uhođenja. U takvim slučajevima morate pokazati dokaz da vam je nanesena šteta.

2. Čak i ako su dopuštene, neke izjave mogu vam naštetiti

Osim klevete, možete naići na još neke probleme. Njujorška advokatica Jacqueline Newman imala je klijenticu koja je pisala blog u kojem je sasula drvlje i kamenje po uskoro bivšem mužu. ‘Rekla je da je lažljivac, prevarant, lopov i da mu se ne može vjerovati.’ Iako je tako olakšala dušu, to je pročitao i šef njenog bivšeg, što je direktno utjecalo na njegovu karijeru, ali tako i na mogućnost skrbljenja o djetetu u budućnosti. Bio je to vrlo skup blog za oboje.’

Osim toga, ispadi, poruke i fotografije često se u papirnatoj formi dostavljaju sucu koji odlučuje koji roditelj zaslužuje skrbništvo nad djetetom ili koliku alimentaciju treba plaćati.

‘Suci ne vole čitati blogove i statuse’, objašnjava Newman. ‘Posebno ako imate djecu. Sudac će vam reći da će se dijete vrlo brzo naučiti služiti internetom i bit će mu dostupno sve što se pisali. To je strašno. Ono što napišete može biti štetnije od onoga što kažete.’

3. Čak i ako ono što napišete nije negativno, može vam štetiti

‘U procesu razvoda nema ničeg boljeg nego kada jedna strana tvrdi da nema novca za alimentaciju, a na Facebooku piše o nedavnom putovanju’, kaže Swickle.

4. Možda će izvinjenje biti dovoljno

Ako ste po internetu blatili bivšeg, pa onda zbog toga i zažalili, mogu vas spasiti jednostavne riječi – žao mi je.

Možete pokrenuti napad, ali kao i u novinama, možete proglasiti povlačenje. Možete napisati da ono što ste jučer napisali treba ignorirati jer je neistina nastala u naletu bijesa. ‘To je pametno učiniti i može vas izvući iz problema’, zaključuje Newman.

KOMENTARI