Snagom volje do fakulteta, posla, sporta – Enes Alibegović

HomeSanski MostLokalne teme

Snagom volje do fakulteta, posla, sporta – Enes Alibegović

Životna priča Enesa Alibegovića iz Sanskog Mosta

Odavde je lakše pobjeći nego suočiti se sa zbiljom, navodi Enes Alibegović, koji je slijep od djetinjstva

U Bosni i Hercegovini osobe s invaliditetom teško ostvaruju osnovna ljudska prava. Da im je jedini izbor borba pokazuje i priča Enesa Alibegovića iz Sanskog Mosta, koji je slijep od djetinjstva.

Ipak, kaže kako ga to nije spriječilo da stekne dvije fakultetske diplome, pokrene porodični posao, ali i da učestvuje u radu udruženja koja pomažu osobama s invaliditetom.

U ranom djetinjstvu, uslijed izloženosti visokoj tjelesnoj temperaturi, Enesu je trajno oštećeno čulo vida.

To ga nije spriječilo da upiše redovnu gimnaziju u Sarajevu s djecom koja nemaju nedostatka oštećenja čula vida.

Prošao i logor

Nakon toga upisao je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, koji završava 1983. godine sa zvanjima profesora političkih nauka i diplomiranog sociologa.

Uslijed ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini, 1992. godine Enes Alibegović je uhapšen u svojoj porodičnoj kući i odveden u logor.

Nakon kraćeg vremena provedenog u logoru, razmijenjen je kao ratni zarobljenik i, kako navodi, zahvalan je Bogu zato što nije prošao kroz užasne torture po kojima su logori poznati.

Enes je aktivan u nevladinom sektoru još iz prijeratnog perioda, što mu je sada omogućilo da formira jedan dio nevladinog sektora s invalidskim predznakom, Koordinacioni odbor invalidnih udruženja i saveza na Unsko-sanskom kantonu.

Osim angažmana u nevladinom sektoru, Enes posjeduje i privatni biznis. Bavi se prodajom točenog sladoleda, koji distribuira u više susjednih gradova, a pored toga, posjeduje farmu s oko 3.000 koka nosilja, koja predstavlja glavni izvor prihoda njegovoj porodici.

S druge strane, sport je neizostavna komponenta Enesovog života

Sport kao ‘ispušni ventil’

“U datim situacijama, složenog načina življenja, da ne kažem teškog, treba pokušati tražiti smisao mogućnosti afirmativnih svojstava”, rekao je on, aludirajući na “ispušni ventil” bavljenja sportskim aktivnostima.

“Neko nam je dao mogućnost da je odavde lakše pobjeći nego suočiti se sa zbiljom. I kada se suočite, onda imate rezultate”, kaže i dodaje: “Kad možete bježati, onda vam se to otvara kao euforičan oblik spašavanja.”

Nije mu do sada nikad palo na pamet da napusti državu, a to objašnjava ovako: “Ne mora meni niko praviti da mi bude lijepo, ja sam pravim da mi bude dobro.”

Izvor: Al Jazeera

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0