Snimaju se novi nastavci serije “The Crown”: U ovoj sezoni spominjat će se i Bosna i Hercegovina

HomeMagazin

Snimaju se novi nastavci serije “The Crown”: U ovoj sezoni spominjat će se i Bosna i Hercegovina

Sjećanje na posjetu princeze Diane BiH, bila je i na utakmici sjedeće odbojke u Zenici

Od ove srijede, na Netflixu se emitira peta sezona serije The Crown (Kruna), koja prati priču o britanskoj kraljevskoj porodici.

Serija The Crown prati priču o vladavini kraljice Elizabete od njenog vjenčanja 1947. godine pa do ranog 21. stoljeća. 

Peta sezona fokusira se na period od 1991. do 1997. godine. 

Ova je sezona proglašena najkontroverznijom do sada, a, iako su mnogi mislili da je to zbog odnosa kraljevske porodice prema princezi Diani, zapravo je glavni ‘skandal’ u seriji ponašanje tada princa (sada kralja) Charlesa, koji u skoro svih 10 epizoda otvoreno radi protiv svoje majke, kraljice.

A, početkom ove jeseni počelo je snimanje i šeste sezone, koja će, kako kažu, biti posljednja. 

Završit će se, navodno, s vjenčanjem princa Williama i Kate Middleton.

No, ono po čemu će nama biti zanimljiva jeste to što će prikazivati i posjet princeze Diane Bosni i Hercegovini – te su scene snimane u Barceloni.

Kako se vidi na fotografijama koje su objavili britanski mediji, snimljen je historijski trenutak kada Diana u Sarajevu grli Svetlanu Dagon, očajnu bosansku majku koja plače na grobu svog sina. Njih dvije nisu razmijenile niti jednu riječ, ali njihov zagrljaj postat će jedna od najpoznatijih slika princeze Diane. 

Princezu Dianu, u ove dvije sezone, glumi fantastična Elizabeth Debicki.

Diana je bila u trodnevnoj posjeti BiH, kako bi podigla svijest javnosti o opasnosti od mina. 

Posjeta groblju, kako se doznaje, nije bila planirana. Njen prijatelj Jerry White detalje je otkrio tek 2017. godine, kada je izjavio: “Slika Diane na groblju u Sarajevu, posljednjeg dana naše posjete BiH, još uvijek me progoni. Posebno jer taj posjet nije bio planiran. Diana je odjednom bila misteriozno odlučna da posjeti obližnje groblje.”  

“Diana nije govorila bosanski. Ova majka nije govorila engleski. Tako da su se samo zagrlile. Bilo je to tako intimno, emotivno, majka majci…”, prisjetio se White.

Nažalost, nekoliko sedmica nakon posjete BiH, princeza Diana poginula je u saobraćajnoj nesreći. U BiH je stigla 10. augusta 1997, a stradala je 31. augusta iste godine…

U našoj fotogaleriji pogledajte fotografije princeze Diane u BiH, te one sa snimanja.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0