Snimak plutajućeg drona pokazao kako izgleda “unutrašnjost” snažnog uragana

HomeTech & Gadgets

Snimak plutajućeg drona pokazao kako izgleda “unutrašnjost” snažnog uragana

Zimska idila na rijeci Sani

Nacionalna administracija za okeane i atmosferu (NOAA) objavila je snimak nastao u “unutrašnjosti” uragana.

Snimak je nastao zahvaljujući plutajućem dronu pod nazivom Saildrone Explorer SD 1045, koji se našao na putanji uragana Sam četvrte kategorije.

Plutajući dron je uspio “preživjeti” valove visoke više od 15 metara te vjetrove koji su puhali brzinom od gotovo 200 km/h.

Dron s jedrom je svojim snimcima ponudio novu perspektivu kada je riječ o uraganima. Posjeduje specijalno “uragansko krilo” koje mu omogućava da opstane u uvjetima snažnih vjetrova, a riječ je o jednom od pet plutajućih dronova koji su bili u Atlantskom okeanu tokom sezone uragana. Oni konstantno prikupljaju podatke koji pomažu istraživačima da bolje razumiju uragane. Informacije bi mogle pomoći u procesu predviđanja oluja, a time bi se eventualno mogao smanjiti broj žrtava kada se uragani spuste na tlo.

“Korištenjem podataka bismo mogli unaprijediti modele prognoze koji predviđaju brzo jačanje uragana. Uraganski vjetrovi jačaju za nekoliko sati i ozbiljna su prijetnja priobalnim zajednicama. Podaci drona i drugih sistema će pomoći da bolje predvidimo sile koje pokreću uragane ta da ranije upozorimo zajednice”, izjavio je naućnik NOAA-e Greg Foltz.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0