instant fap
NaslovnicaMagazin

Sogan dolma

Sogan dolma

Sogan-dolma-629x367

DOLME su tradicionalna bosanska jela posebna po tome što uključuju najrazličitije vrste povrća punjene mljevenim mesom. Pretpostavlja se da su dolme stigle s Orijenta, a najčešće su punjene tikvice, luk i . Recept za tzv. sogan dolmu ili punjeni luk, pronašli smo na stranici kuhari.com

 

Sastojci:

  • 600 grama crvenog luka
  • 0,5  dcl octa

 

 Nadjev:

  • 500 grama mljevenog junećeg mesa
  • 100 grama sitno narezanog crvenog luka
  • 1 jaje
  • 2 jušne žlice ulja
  • 100 – 150 grama riže
  • 1 tuba pirea od rajčice
  • 0,5 dcl octa
  • 1 jušna žlica brašna
  • 1 jušna žlica mljevene crvene paprike
  • sol
  • papar

 

Priprema:

Oguljenom luku podrezati vrh i izdubiti srednji čep, a zatim ga stavite kuhati u vodi kojoj ste dodali. Pazite da se luk ne prekuha i izvadite ga iz vode kad postane staklasto proziran. Iscijedite toplu i dodajte hladnu vodu. Laganim pritiskom prstima istiskujte slojeve luka, od jedne glavice možete dobiti više dolmi koje će te puniti nadjevom.

Sitno narezani  izmiješajte s mljevenim mesom. Dodajte rižu, pire od rajčice, jaje, papar, sol i ulje te sve dobro izmiješajte. Dolme lagano punite, ali ne do vrha imajući na umu da će zbog riže smjesa nabubriti i postoji opasnost od pucanja dolmi. Složite ih u lonac zbijene jednu do druge i prelijte hladnom vodom tako da budu potopljene još barem dva do tri centimetra od vrha.

Dodajte  te tanjurom ili poklopcem manjim od lonca pritisnite dolme i kuhajte oko 40 minuta. U kuhanu dolmu dodajte crvenu papriku pomiješanu s brašnom, pireom od rajčice i malo slane vode ili napravite klasičnu zapršku. Servirajte s kiselim vrhnjem ili jogurtom.

KOMENTARI