instant fap

Šok u Beogradu: Rusi jesu bili protiv, ali već su prihvatili realnost

Šok u Beogradu: Rusi jesu bili protiv, ali već su prihvatili realnost

Kao što je poznato, ukupno 28 delegata jučer je na Kongresu UEFA-e dalo podršku prijemu Kosova u UEFA-u, dva delegata su bila uzdržana (među njima i predstavnik BiH), a 24 delegatu su glasala protiv. Među onima koji su bili protiv bio je i predstavnik Rusije u UEFA-i.

Ta je informacija, saznanje da je Rusija stala uz Srbiju, donekle ublažila veliko razočaranje u susjednoj Srbiji, no samo dan kasnije stigla je razočaravajuća izjava iz Moskve.

Izjavu ruskog ministra sporta Vitalija Mutka, u Srbiji su dočekali u nevjerici.

mutka
Mutko

“Rusija nije podržala odluku Kongresa da se Kosovo priključi članstvu u UEFA-e. Ipak, ovo je demokratija i odluka većine i ona mora da se sprovodi”, izjavio je Mutko.

Nakon jučerašnjeg Kongresa oglasio i predsjednik Nogometne asocijacije Gruzije Levan Kobijašvili, sa sličnom porukom…

“Slijedeći spoljnu politiku Gruzije, mi nismo podržali prijem Kosova u UEFA-u. Protiv su glasale 24 zemlje, uključujući i našu”, izjavio je Kobijašvili, ali i dodao da će “Gruzija ovu odluku poštovati, bez obzira što se s njom ne slaže”.

Podsjećamo, prijem Kosova u FIFA-u ostao je sada praktično formalnost, s obzirom FIFA po automatizmu prima članice kontinentalnih asocijacija… Nogometni savez Bosne i Hercegovine i dalje je jedina nacionalna asocijacija koja je prvo primljena u FIFA-u, a tek onda u UEFA-u.

KOMENTARI