instant fap

Šoping trikovi koje trgovci naprosto mrze!

Šoping trikovi koje trgovci naprosto mrze!

Kupovina proizvoda na akciji

Trgovci često kupce mame u svoje trgovine raznim akcijama i popustima koji se gotovo uvijek odnose samo na nekoliko proizvoda. Ako ste zbog popusta ušli u neku trgovinu koncentrišite se samo na proizvode na sniženju i nemojte kupovati ništa drugo.

Trgovci to mrze jer su ti proizvodi na akciji bili samo ‘mamac’ kojim su vas doveli u trgovinu kako biste kupili nešto na čemu će oni puno više zaraditi.

Recite ‘NE’ produženoj garanciji

Trgovine ‘igraju’ na činjenicu da su elektronički uređaji skupa investicija zbog koje se isplati potrošiti još nešto novca na produženu garanciju. Ne nasjedajte na to.

Produžena garancija je u osnovi jednostavan trik da određeni uređaj platite više nego što trebate. Većina kupaca nakon roka u kojem traje ‘normalna’ garancija shvati da je izgubila račun iz trgovine ili garantni list te im u tom slučaju produžena garancija ne vrijedi ništa. Odnos kvarova tokom i nakon ‘normalnog’ garancijskog perioda takođe pokazuje da je dodatna garancija u većini slučajeva samo trošak.

‘Šopingujte’ u trgovini, ali kupujte preko interneta

Trgovine su mjesta na kojima možete samo gledati artikle koji vas interesiraju te iste kasnije možete kupiti putem interneta, često i za manju cijenu.

Prodavači to mrze iz razloga što plaćaju zakup prostora za trgovinu, režije i zaposlenike s kojima ste razgovarali o proizvodu koji vas zanima. Zbog toga vam i žele na blagajni trgovine naplatiti proizvod i spakovati ga u njihovu vrećicu.

Izbjegavajte ‘2 za 3’ ponude

Iako je naizgled riječ o vrlo primamljivoj ponudi, ‘2 za 3’, ‘3 za 5’ i slične akcije najčešće su samo trikovi trgovaca kojima se pokušavaju riješiti robe koja im se jako slabo prodaje te vas ujedno na taj način natjerati da kupite i potrošite i više no što vam je zaista potrebno.

Kupujte sezonsku odjeću unaprijed

Sezonski proizvodi su važna stvar za svakog trgovca i jednom kad jedna sezona završi vrijeme je da se ti proizvodi ‘uklone’ i u trgovine uvedu artikli za predstojeću sezonu. To je prilika za svakog kupca koji želi uštedjeti. Kad se vratite s ljetnih praznika kupite ljetne artikle tokom najvećih sniženja i iskoristite ih za sljedeću sezonu.

Vrlo je očito zašto trgovci mrze takvu politiku kupovine

Kupujte ‘sitnice’ putem interneta

Istina, kupovina putem e-baya uključuje i čekanje na kupljeni proizvod od nekoliko sedmica, no to je vrlo učinkovit način kupovine ukoliko su vam potrebne sitnice poput memorijskih kartica, punjača, bižuterije i raznih sličnih proizvoda.

Trgovci u svojim prodajnim prostorima jako dobro zarađuju na takvim ‘sitnicama’ i pokušavaju vas natjerati da potrošite što više. Na primjer, ukoliko ste kupili novi televizor, posebno TV nove generacije’, prodavač će vas gotovo uvijek uvjeravati i da vam je potreban dobar i novi kabl ili nastavak za bežično spajanje na internet. Ti proizvodi su višestruko jeftiniji ako kupujete preko interneta.

KOMENTARI