SpaceBok je prvi četveronogi robot dizajniran za Mars

HomeTech & Gadgets

SpaceBok je prvi četveronogi robot dizajniran za Mars

Trump pokreće platformu društvenih medija kako bi se takmičio s Twitterom i Facebookom

Svaki robot koji je sletio na Mars, uključujući najnoviji Perseverance, ima jednu zajedničku karakteristiku, a to su točkovi. Međutim, to će se promijeniti.

SpaceBok je četveronožni robot koji su razvili naučnici s istraživačkog univerziteta ETH Cirih i Instituta Max Planck u Njemačkoj. Robot je prvobitno bio namijenjen za misiju na Mjesecu te je zamišljeno da hoda na isti način kao i astronauti iz misije Apollo, međutim, koncept se mijenja i prilagođava Marsu, gdje je teren drugačiji, a gravitacija snažnija. Cilj je da robot bude stabilniji.

Tim naučnika je testirao različita rješenja, mala stopala poput kopita, ravna i okrugla stopala.

Kako se istraživanja na Marsu baziraju na kraterima, rover Mars Perseverance je sletio u krater Jezero jer se vjeruje da se tu nekada nalazila naseljiva riječna dolina. Stoga naučnici testiraju SpaceBok na stjenovitom terenu kako bi se simulirala površina Marsa.

Iako su roboti s točkovima stabilniji, zbog čega se koriste za istraživanja drugih svjetova, oni s nogama imaju veći potencijal da dođu na lokacije inače nedostupne onim s točkovima.

NASA-in helikopter Ingenuity ima veliki potencijal za istraživanje Marsa, ali bi robot s četiri noge u teoriji omogućio detaljnije istraživanje stjenovitog terena i sistema pećina na Marsu. Demonstracije su pokazale da se robot kreće i penje na terenu sličnom onom na Marsu, a da pri tome ne pada.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: