SpaceX-ov zmaj s astronautima pristao na Međunarodnu svemirsku stanicu

HomeMagazin

SpaceX-ov zmaj s astronautima pristao na Međunarodnu svemirsku stanicu

SpaceX bi od sljedeće godine mogao lansirati rakete iz plutajuće svemirske luke

Prvi svemirski brod Spacew Dragon koji je prevozio astronaute kliznuo je u pristanište na Međunarodnoj svemirskoj stanici u nedjelju (31. maja), zaključujući historijsko putovanje u trajanju od 19 sati za svoju veteranu NASA-ino posadu.

Dolazak je označio veliki podvig: prvo pristajanje posade američke svemirske letjelice na stanici otkako je NASA-ina flota shuttlea povučena 2011. godine. To je ujedno i prvo pristajanje komercijalne svemirske letjelice s ljudima, u ovom slučaju astronauti Bob Behnken i Doug Hurley .

– Bila je prava čast biti samo mali dio ovog devetogodišnjeg napora otkako se zadnji put svemirski brod Sjedinjenih Država povezao s Međunarodnom svemirskom stanicom – rekao je Hurley, zapovjednik kabine Dragon, zahvalivši SpaceX-u i NASA-ini timovi.

SpaceX lansirao je Behnken i Hurley u svemir u subotu na probnom letu, nazvanom Demo-2 , koji se povukao iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi. Njihov Crew Dragon pristao je na stanici 10:16 ujutro EDT (14216 GMT) dok su obje svemirske letjelice plovile 262 milje (422 kilometra) iznad granice Kine i Mongolije.

“Zmaj, stiže”, rekao je NASA astronaut Chris Cassidy iz stanice, raspoređujući tradicionalno brodsko zvono. “Bob i Doug, drago nam je što ste član ekipe.”

Iako je današnje pristajanje bilo potpuno automatizirano, Hurley je ručno kontrolirao svemirsku letjelicu Crew Dragon (koju su on i Behnken krstili Endeavour) tijekom posljednjeg testa. Brod se ponašao poput simulatora, rekao je.

– Letio je stvarno dobro. Vrlo svjež – rekao je Hurley.

Međutim, sami Behnken i Hurley nisu ušli u svemirsku stanicu dolazak je dug proces. Nakon pristajanja Crew Dragon, astronauti bi trebali ostati u kapsuli više od dva sata dok provode provjere propuštanja.

No, tada će svečanosti započeti jer se paru pridruže NASA-in kolega Chris Cassidy i ruski kozmonauti Anatoly Ivanišin i Ivan Vagner, koji su u orbiti od aprila. Uspostavljeni stanovnici održat će danas popodne ceremoniju dobrodošlice za svoje nove cimere, saopćili su zvaničnici NASA-e.

Dvojica novih dolazaka provest će do četiri mjeseca živjeći i radeći u laboratoriji u orbiti. NASA nastoji maksimalno iskoristiti svoje vrijeme u orbiti, budući da je vrijeme astronauta dragocjena roba, uravnotežujući činjenicu da je Demo-2 testna misija. Prva svestrana misija astronauta SpaceX-a na svemirsku stanicu, Crew-1, ne može eksplodirati sve dok se Demo-2 ne vrati glatko na Zemlju.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0