SpaceX predstavio Starshield, novu satelitsku uslugu fokusiranu na nacionalnu sigurnost

HomeTech & Gadgets

SpaceX predstavio Starshield, novu satelitsku uslugu fokusiranu na nacionalnu sigurnost

Sateliti kompanije SpaceX svake sedmice imaju 1.600 “bliskih susreta”

Kompanija SpaceX je dodala još jednu uslugu satelitskog interneta u svoju ponudu, a to je Starshield.

SpaceX zahvaljujući svojoj satelitskoj internet mreži Starlink pruža brzi internet svojim korisnicima, no sada pokreće novi projekt pod nazivom Starshield, koji će služiti vladinim agencijama.

Fokus će biti na klijentima iz sektora nacionalne sigurnosti, a ova najava dolazi u istoj godini kada je SpaceX pomogao vojnom osoblju i civilima da ostanu povezani u ratom zahvaćenoj Ukrajini.

“Starshield koristi SpaceX-ovu Starlink tehnologiju i pruža mogućnosti podrške naporima za nacionalnu sigurnost. Dok je Starlink dizajniran za potrošače i komercijalnu upotrebu, Starshield je namijenjen vladama s prvobitnim fokusom na tri polja, a to su opservacija Zemlje, komunikacije i teret.

Starshield sateliti mogu koristiti isti međusatelitski komunikacijski terminal koji imaju i Starlink sateliti, a to je jedini komunikacijski laser koji danas djeluje u orbiti u velikim razmjerima.

Osim toga, Starshield je pružiti veću sigurnos od standardne ponude te će imati “dodatne kriptografske mogućnosti visoke sigurnosti za skladištenje povjerljivog ‘tereta’ i sigurnu obradu podataka ispunjavajući najveće zahtjeve vlade”.

Detaljne specifikacije Starshielda nisu otkrivene.

SpaceX trenutno u orbiti ima više od 3.200 aktivnih satelita, a ta konstelacija će rasti u narednim mjesecima i godinama kako bi se internetom pokrili dodatni diejlovi svijeta, ali i održala usluga visokog kvaliteta.

Kompanija ima dozvolu Američke federalne komisije za komunikacije da lansira 12.000 Starlink satelita prve generacije, a također je predala zahtjev za odobrenje lansiranja oko 30.000 Starlink 2.0 satelita.

SpaceX će većinu Starlink 2.0 satelita lansirati pomoću svoje Starship rakete opremljene sistemom poput PEZ dispenzera dizajniranog za raspodjelu satelita u orbiti.

Novi sateliti će biti veći i moćniji od trenutne generacije, a moći će slati uslugu direktno na mobitel korisnika.

SpaceX je osigurao Starlink internet i za Ukrajinu nedugo nakon početka ruske invazije u februaru, a neki izvještaji govore da ga koristi oko 150.000 ljudi dnevno uključujući vojsku.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0