instant fap

Španiji će biti ponuđeno 30 milijardi eura zajma kao pomoć

Nakon devet sati razgovora u Briselu ministri su rekli da će novac Madridu biti na raspolaganju do kraja ovog mjeseca

Ministri finansija eurozone ponudiće Španiji 30 milijardi eura zajma kao pomoć njenim problematičnim bankama.

Nakon devet sati razgovora u Briselu ministri su rekli da će novac Madridu biti na raspolaganju do kraja ovog mjeseca.

Također je dogovoreno da rok od 2013. za Španiju da smanji budžetski deficit na limit EU od 3 odsto bude produžen za jednu godinu, javio je BBC.

Produženje roka zasnovano je na “značajnom pogoršanju ekonomske situacije u Španiji i  posljedicama koje to može imati na budžetsku situaciju”, rekao je šef  eurozone Žan Klod Junker,  dodajući da Madrid mora da primjeni sve  neophodne mjere da svoje javne finansije uskladi  sa normama EU.

Zemlje eurozone dogovorile su u junu da pozajme 100 milijardi eura za pomoć španskim bankama.

Sporazum, koji predviđa paket pomoći od 100 milijardi eura, uključuje prvu tranšu od 30 milijardi eura zajma do kraja jula za španske banke, navodi Sinhua.

Prema odredbama sporazuma, Španija će morati da skreše svoje deficit na 6,3 odsto od društvenog bruto proizvoda ove godine, na 4,5 odsto 2013. i 2,8 odsto do kraja 2014.

Španija je revidirala svoj budžetski deficit od 2011. na 8,9 odsto društvenog bruto proizvoda umjesto 8,51 odsto kao što je ranije saopšteno.

Junker je naveo da će u sklopu sporazuma biti postavljeni posebni uslovi za određene banke i da će biti generalno pojačana supervizija finansijskog sektora.

“Uvjereni smo da će se ovim uslovima riješiti i preostale slabosti španskog bankarskog sektora”, rekao je on.

Očekuje se da će ublažavanje budžetskog cilja olakšati finansijski pritisak zemlje na tržištu obveznica nakon što su prinosi na španske državne obveznice sa rokom otplate od 10 godina premašile 7 odsto ove sedmice.

Analitičari kažu da će i produženje roka za Španiju predstavljati veliki teret imajući na umu visoku stopu nezaposlenosti, recesiju i loše poslovanje banaka.

Konzervativna vlada premijera Marijana Rahoja obećala je da će smanjiti javni deficit na 5,3 odsto ove godine.

KOMENTARI