instant fap

SPD “Mulež” na Klekovači

SPD “Mulež” na Klekovači

Osmočlana ekipa Spd „Mulež“ iz Sanskog Mosta je izvela još jedan značajan planinarski pohod. Ovog puta oni su se ispeli na Malu, a nakon toga i Veliku Klekovaču.

Inače, planina Klekovača je najviša planina na Unsko-Sanskom kantonu, a petnaesta po visini u cijeloj BiH. Planinari su iz Sanskog Mosta preko Bosanskog Petrovca i Oštrelja, a nakon 84 pređena kilometra, nešto prije Drvara u mjestu Podovi (Pasijak) skrenuli lijevo te su vozili još 9 km asfaltnom cestom do Materića uvale odakle su ponovo skrenuli lijevo i šumskom cestom preko Simagine doline stigli do raskršća Lom.

Zanimljivo je da se tu u blizini nalazi istoimeni netaknuti dio planine koji se računa kao prašuma. Nakon ukupno 97 km od S. Mosta planinari su se zaputili šumskom cestom preko Šiborite drage i Paljike do pl. doma na Klekovači. Od doma su markiranom stazom išli još 4.5 km do Male Klekovače koja je visoka 1761m, a onda je uslijedio najzahtjevniji ali i najljepši dio cijele rute neobilježenom stazom do Velike Klekovače 1962m.

Na kraju je uslijedio spust planinskom cestom do doma, odakle su se istom relacijom vratili u Sanski Most.

KOMENTARI