Spomen obilježje koje sjeća na deset šehida sela Bartikovci

HomeLokalne temeSanski Most

Spomen obilježje koje sjeća na deset šehida sela Bartikovci

Sloga i jedinstvo Bartikovaca

U ovom pitomom selu tokom agresije na našu zemlju, mučki i okrutno ubijeno je deset civila, od kojih je najmlađa bila djevojčica Tehvida koja je imala svega devet godina, dok je najstarija žrtva bio Ahmet Habibović, kojem je bilo 62 godine.

Među deset šehida sela Bartikovci bio je i Sabahudin Habibović, učenik Gazi Husref begove medrese koji je u trenutku kada je ubijen ima svega 18 godina. 

Zlikovci su mještane Bartikovaca u nekoliko navrata protjerivali iz njihovih kuća, a kulminacija svega dogodila se pred oslobađanje Sanskog Mosta, kada je veliki broj mještana zločincima poslužio kao živi štit pred oslobodilačkim snagama Armije RBiH.Spomen obilježje koje sjeća na deset šehida Bartikovaca otkrili su demobilisani borci i pripadnici Armije RBiH iz ovog mjesta.

Zločin se ne smije zaboraviti i mora se njegovati kultura sjećanja na stradanje Bošnjaka u dolini Sane tokom agresije i okupacije naše zemlje.

Još jednom zatraženo je da se zločinci i odgovorni za zločine nad nevinim mještanima i drugim građanima Sanskog Mosta i Bosne i Hercegovine procesuiraju i kazne jer je samo na temeljima istine i pravde moguće graditi suživot i dobrosusjedske odnose.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0