SPORTSKE saznaju: Sergej Barbarez uskoro dobija poziciju u NSBiH

HomeSport

SPORTSKE saznaju: Sergej Barbarez uskoro dobija poziciju u NSBiH

Sergej Barbarez prokomentarisao blamažu na Kipru

Sergej Barbarez u skorije vrijeme trebao bi dobiti poziciju u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine – saznaju “Sportske.ba”.

Prema saznanjima našeg izvora, u NSBiH “vagaju” da li Barbarezu ponuditi poziciju s koje će predstavljati BiH u važnim komisijama u UEFA-i i FIFA-i ili da radi u struci. Do suspenzije Faruk Hadžibegić je bio u Tehničkom komitetu u UEFA-i. Gdje sjede, uglavnom bivši asovi evropskog nogometa.

Ulaskom u Savez i reprezentaciju Misimovića i Hasagića i sve jačim utjecajem Spahića, vraća se Barbarezova generacija u kojoj je on bio istinski lider.

Vrlo je izvjesno da bi Savez Barbarezu mogao ponuditi neku od mlađih državnih selekcija. Ranije mu je nuđeno da preuzme mladu reprezentaciju, a nakon izvjesnog vremena, i stečenog iskustva sjedne na klupu A reprezentacije. “Barba” želi samo A tim. U svakoj kampanji za selektora on je apsolutni favorit javnosti i bh. navijača. No, premda su iz Saveza svaki put poručili “kako je vrijeme za Barbareza”, na glasanju su prolazili drugi kandidati.

Sergeju svih ovih godina su zamjerali, uglavnom predstavnici srpskog naroda u Izvršnom odboru NSBiH, a to šutke prihvatali bošnjački delegati, zato što je prije desetak godina stao uz narod. Što je digao glas protiv bivših vladara Saveza i protiv kriminala u Savezu. Barbarez, Kodro, Bola i prijatelji ponosni su na taj period. Da nije bilo narodnog “ustanka” sa Barbom, Bolom i Kodrom na čelu, pitanje je da li bi danas ovi vladali i bili na privilegovanim pozicijama.

Barbarez je bio u prvim redovima i kada je trebalo skinuti sankcije NSBiH. Tada je s Ivicom Osimom, Farukom Hadžibegićem, Sejom Kajtazom i Duškom Bajevićem “nogom” otvarao vrata tadašnjih čelnika UEFA-e i FIFA-e Seppa Blattera i Michela Platinija. Vremenom će svi oni dobijati “počasne” pozicije, bez prava da utječu na politiku Saveza, a marginalci počeli krojiti nogometnu politiku.

Da li će Barbarez zaista dobiti davno zasluženo mjesto u NSBiH, znat ćemo brzo..

Inače Barbarezov i program Zlatana Nalića, jednog od najcjenijih stručnjaka u UEFA-i, za ozdravljenje bh. nogometa ocjenjen je najboljim od svih ponuđenih u proteklih desetak godina. Zbog čega su u Savezu bili na slatkim mukama, ali su, ipak “smogli snage” i na glasanju ih izbaciti iz svih kombinacija za selektora BiH. Barbarez se u javnosti rijetko pojavljuje, tek s vremena na vrijeme oglasi se na Twitteru kada treba podržati naše sve reprezentacije i uspješne sportiste koji predstavljaju BiH u svijetu. I zato je još omiljeniji u narodu.

R.S.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0