Sramne poruke iz Srbije: Reditelj “Dare iz Jasenovca” i TV voditelj ismijavali logore u Prijedoru

HomeVijestiRegion

Sramne poruke iz Srbije: Reditelj “Dare iz Jasenovca” i TV voditelj ismijavali logore u Prijedoru

Mirna noć na Kosovu, granični prijelazi Brnjak i Jarinje i dalje blokirani

Reditelj filma “Dara iz Jasenovca” Predrag Gaga Antonijević bio je gost jutarnjeg programa “Dobro jutro Srbijo” na Happy TV, a ugostio ga je kontroverzni novinar Milomir Marić, koji je široj javnosti poznat po nacionalističkim i pročetničkim izjavama.

Iako je u emisiji trebao govoriti o “Dari iz Jasenovca” te o tome kako se snimao film, na koje su to prepreke nailazili i sa kakvim se kritikama susreo nakom premijere filma, Antonijević je, na Marićevu inicijativu, u jednom trenutku emisije odlučio promijeniti temu i razgovor preusmjeriti na logore u okolini Prijedora koji su Srbi osnovali tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Razlog je taj što je “Dara iz Jasenovca” ispala iz utrke za nagradu Oscar, dok se bosanski film “Quo vadis Aida” smatra jednim od najozbiljnijih kandidata za zlatnog kipića. Potaknuti ovom činjenicom, Marić i Antonijević su “zaguslali” o uroti “celog sveta protiv Srba”, navodeći da svi pokušavaju Srbe prikazati zločincima u proteklom ratu, što je, kako su zaključili sve propaganda.

Prema Marićevom mišljenju, logori Omarska, Keraterm i Trnopolje, kroz čiju je golgotu prošlo na hiljade Bošnjaka i Hrvata, od kojih su mnogi ubijeni na najzvjerskije načine, nisu bili nikakvi koncentracioni logori, nego sabirni centri otvorenog tipa u kojima su Bošnjaci i ostalo nesrpsko stanovništvo tražili utočište i sigurnost¸

“Tu su se oni sklanjali da ih, znate, ne bi ko ubio”, rekao je Marić. Ko ih je htio ubiti, međutim, nije precizirao.

Još skandaloznija je izjava Gage Antonijevića koji je rekao da je predsjednik Udruženja logoraša Kozarca Fikret Alić, “čovjek iza žice” sa čuvene fotografije britanskih novinara koja je 1992. godine obišla svijet, mršav jer boluje od tuberkuloze, na što je Marić odgovorio da su ga “izveli, nahranili i onda vodili po cirkusima”.

Ono što je strašno u svemu ovome jeste činjenica da, iako smo od Marića navikli slušati ksenofobne i šovinističke izjave, ovako nešto od Antonijevića, koji se deklarira kao umjetnik, malo je ko očekivao. Da li je to zbog toga što “Daru iz Jasenovca” skoro nijedan relevantni filmski kritičar nije ocijenio visokom ocjenom ili je razlog nešto drugo teško je procijeniti, no poznati reditelj morao bi žrtvama ovih logora uputiti ispriku.

Podsjećanja radi, poznati britanski novinar Ed Vulliamy, koji je tokom agresije na BiH izvještavao za list “The Guardian”, najzaslužniji je za razotkrivanje istine o Omarskoj, Keratermu i Trnopolju.

Nebrojeno je puta ponovio priču o užasima koje je zatekao prilikom posjete tim logorima gdje su logoraši, prema njegovim riječima, bili hodajući kosturi, iscrpljeni i bolesni. Kasnije je saznao da su Srbi izabrali zatvorenike koji su najbolje izgledali kako bi ostavili pozitivan dojam na strane posjetioce.

“Ako su to bili ljudi koji su izabrani da prikažu pozitivnim stanje u tim logorima, kakva je onda stvarno bila situacija”, pita se Vulliamy.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0