Sramno negiranje genocida u Srebrenici usred Beograda

HomeVijestiBiH

Sramno negiranje genocida u Srebrenici usred Beograda

Abazović: U Srebrenici se desio genocid nad Bošnjacima i ja ga osuđujem

Takozvana “nezavisna međunarodna komisija za istraživanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine” na sraman način je danas usred Beograda nastavila sa negiranjem genocida u Srebrenici, koji je nedvosmisleno potvrđen presudama međunarodnih i domaćih sudova.

“Tokom 1992. i 1995. godine u i oko Srebrenice se vodila borba između srpskih i bošnjačkih snaga što je rezultiralo sa nekoliko hiljada izgubljenih života na obe strane. U tom periodu snage Armije BiH počinile su etničko čišćenje srpskog stanovništva na teritoriji od više od 800 kvadratnih kilometara”, rekao je Gideon Greif, predsjednik navedene komisije na press konferenciji u Udruženju novinara Srbije.

Komisija je, također “procijenila” da je između 1.500-3.000 bošnjačkih vojnika “pogubljeno na više različitih lokacija od strane srpskih snaga”, prenosi N1.

Odmjeravajući sve činjenice, skupina koju plaćaju vlasti bh. entiteta RS, uz podršku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika “nije pronašla nameru u akcijama VRS da u potpunosti ili djelimično unište muslimansko stanovništvo”.

Ovo zasnivaju na tvrdnjama da su većina poginulih bili pripadnici ARBiH.

Kako navodi, pored korištenja dokumentacije koja im je bila dostupna, korištene su i sudske presude.

Navodi da se termin genocid se ne može koristiti olako.

“Analiza medijskog sadržaja je takođe izvedena, koja je obuhvatila analizu medijskih izvještaja pred početak rata u Bosni kao i tokom rata. Ono što se može zaključiti da se genocid u Srebrenici nije dogodio, ali Komisija priznaje da je na hiljade zarobljenika bila pogubljeno. U skladu sa članom 6a rimskog statuta zločini u Srebrenici se ne mogu smatrati genocidom“, kaže Grejf, te dodaje da komisija predlaže iniciranje otvorenog dijaloga između žrtava i počinioca zlodela u tom delu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: