instant fap
Naslovnicainmedia danas

Sramotno mala kazna za barbarsko iživljavanje nad 18-godišnjom Karmen

Sramotno mala kazna za barbarsko iživljavanje nad 18-godišnjom Karmen

Pet i četiri godine zatvora dobile žene monstrumi koje su Karmen svirepo mučile, natjerale da sama sebi iskopa grob, gdje su joj među noge gurale grane crnog trna.

Beogradska presuda od pet godina zatvora za zvjersku likvidaciju mlade bolničarke Armije RBiH Karmen Kamenčić iz Sanskog Mosta izazvala je još jedan šok i nevjericu u velikom dijelu bh. javnosti.

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu prekjučer je na tu kaznu osudilo Ranku Tomić, članicu ratnog „Fronta žena Petrovac“, zbog zločina u mjestu Radić kod Bosanske Krupe, gdje je u julu 1992. zarobljena i na najsvirepiji način ubijena Kamenčić.

Nehumana praksa

Posebno su razočarani Krajišnici, kojima su i danas svježa sjećanja na detalje barbarskog iživljavanja nad tada 18-godišnjom Karmen. Za učešće u ovom zločinu ranije su u Bihaću na po četiri godine zatvora osuđene Borka Kuburić i Radmila Banjac.

Predmet protiv Ranke Tomić beogradski sud preuzeo je od Kantonalnog suda u Bihaću, a nakon prvostepene presude Tužilaštvo i osuđena imaju pravo žalbe.

Komentirati beogradsku presudu počiniocima brutalnog smaknuća Karmen Kamenčić mnogi smatraju izlišnim trošenjem riječi, s obzirom na to da je riječ samo o nastavku nehumane prakse prema žrtvama.

– Ne znam šta da kažem. Poznavala sam njenog oca Velida, umro je da nije dočekao pravdu, a o njoj sam čula sve najljepše od njenih saboraca – kaže predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Sanski Most Enisa Seferović.

Jedva punoljetna Karmen pridružila se 1992. najhrabrijim patriotima Sanskog Mosta, mještanima Vrhpolja i Hrustova, ali je zarobljena nakon ranjavanja na Grmuško-srbljanskom platou kod Bihaća.

Članice ratnog „Fronta žena Petrovac“ skinule su je do gola, tjerale da puzi, tukle je štapovima, nožem joj sjekle kosu i urezivale krstove na glavi i leđima, da bi je potom natjerale da sama sebi iskopa grob u kojem su joj žene monstrumi među noge gurale grane crnog trna.

Maloljetni ubica

Iskasapljenu i poniženu, iz vatrenog oružja u iskopanoj grobnici ubio je tada 16-godišnji Veselko Đukić, protiv kojeg je istraga obustavljena jer je bio maloljetan.

– Ovo je sramotno mala kazna. Nadam se da se nikad ničijem djetetu neće desiti da doživi sudbinu Karmen, ali i da nikad ničije dijete neće biti zloupotrijebljeno kao taj dječak kojem je dat pištolj da izvrši ubistvo – kazala nam je Emina Horozović, rodica Karmen Kamenčić.

Ukopana pored oca

Slučajno su 2015. istražitelji koji su provjeravali DNK posmrtnih ostataka ukopanih na bihaćkom gradskom groblju Humci pronašli i ostatke Karmen Kamenčić, pod oznakom N. N. Tako je 23 godine nakon zločina ukopana u mezarju u Trnovi, gdje i njen otac Velid, koji je umro 2013.

KOMENTARI