Sramotno!

Homeinmedia danas

Sramotno!

Trebaš posao? SIKA d.o.o. traži radnike, javi se!

Prvi na udaru u Federaciji rudari, a u Unsko-sanskom kantonu radnici u šumama!

Dva najteža poziva od davnina su radnici u rudniku i šumi. Rudari su se prvi našli na udaru u Federaciji zbog Korona virusa, a primanja su im nakratko bila smanjena za 20%. Srećom, slogom rudara i njihovog sindikata ta sramna odluka je povučena a rudari su se vratili svojim poslovima. 

U Unsko-sanskom kantonu menadžment firme Unsko-sanske šume (ASDA i SDP) je otišao korak dalje i smanjio primanja proizvodnim radnicima čak za 45%. Rezove i uštede su pokrenuli prvo preko radničkih leđa. Uglavnom je riječ o terenskim odnosno proizvodnim radnicima. 

Ne treba ni spominjati da oni koji rade u kancelarijama po direkciji u Bosanskoj Krupi imaju i dalje nesmanjena primanja i iz udobnih fotelja promatraju rasplet situacije oko Korona virusa. Interesantna je činjenica da je Uprava preduzeća neradom u prošloj godini ostvarila podbačaj u proizvodnji za oko 20%, a istovremeno su svoje privilegije udvostručili. Pojedini čak “imaju” i prekovremene sate te dođu do duplih plata. 

Takvu privilegiju ima podosta stranačkih aktivista ASDA, SDP-a, NiP-a te Nezavisnog Bloka. Članovi Uprave preduzeća u prosjeku inkasiraju oko 4.000 KM. Tu je i masa pravnika kao što je bivši ministar Mašinović, zatim brat skupštinskog poslanika Nisveta Jusića, upravnici šumarija, šefovi sektora,  itd… 

Na upit našeg portala, jedan od obespravljenih terenskih radnika iz Bihaća nam je rekao kako je imao platu od oko 800 KM. Nakon ovih rezova, očekuje da će dobiti manje od 500 KM. Kako kaže, ima ratu kredita, tako da je prisiljen sa četveročlanom porodicom na preživljavanje sa oko 200 KM mjesečno. To je razlog zbog čega je prisiljen sa svojom porodicom ići po obrok u javnoj kuhinji. 

Ogorčen je ovaj radnik i na sindikat koji ništa ne poduzima i ne čini u zaštiti radnika kako je to radio sindikat rudara. A kako kaže, kako će i poduzimati kad je većina njih u stranci ASDA koji štite ovakav javašluk Uprave preduzeća. 

Jedan od vođa sindikata je Edin Didović, koji je predsjednik ASDA u Bosanskom Petrovcu a sin mu je u Nadzornom odboru šuma. I on ima kancelarijski posao i ide redovno raditi te prima punu platu.

Kako kaže, radnike u šumama još više boli činjenica da sve ostale kantonalne institucije normalno rade, sa skraćenim radnim vremenom a radnici i dalje primaju pune plate, jedino su radnici u šumama uskraćeni za normalne plaće.

Svjedoci smo ovih dana i nadljudskih napora šumara u gašenju šumkih požara koji gutaju šumska prostranstva, ali to nije dovoljna činjenica nesposobnoj i kriminalnoj ASDA Upravi da tim proizvodnim radnicima smanje primanja a sebi i svojima političkim jatacima povećaju. Uglavnom većina takvih ništa i ne radi jer su zaposleni na izmišljena radna mjesta. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0