instant fap

Srbija da bude most između istoka i zapada

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je pred sutrašnju posjetu Italiji da je primarni strateški cilj Beograda priključenje EU, ali je naglasio da Srbija zato neće prestati da blisko sarađuje sa Rusijom u projektima poput gasovoda “Južni tok”.

– Moja ideja je oduvijek bila da Srbija ima sve neophodno da bude most između istoka i zapada. Bilo bi pogrešno ne iskoristiti prednost tako povoljne pozicije. Želimo da naša zemlja nastavi putem ka Evropi, ali ne vidim ništa loše u istovremenom razvoju poslovne saradnje sa zemljama koje nisu u EU – rekao je Nikolić u intervjuu za italijansku agenciju Ansa.

U intervjuu koji je večeras objavljen na sajtu Anse, Nikolić je konstatovao da su odnosi Beograda i Rima “izuzetno dobri što ne znači da nema prostora za njihovo poboljšanje”. On je istakao da ima neke “važne projekte, posebno u oblasti energetike, da predloži svojim italijanskim partnerima”.

Ansa navodi da srpski predsjednik nije pokazao zabrinutost zbog svjetske ekonomske krize i njenog uticaja na italijanske investicije u Srbiji.

– Siguran sam da će jačati tok italijanskih investicija ka Srbiji, zato što stvaramo veoma pogodnu investicionu klimu, i imamo mnogo da ponudimo našim poslovnim partnerima – poručio je Nikolić.

On je, izrazivši zahvalnost italijanskim vojnicima u sastavu Kfora “jer štite sveta srpska mjesta na Kosovu”, ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, jer nema namjeru da odustane od te teritorije.

– O svemu drugom se može pregovarati, zato što prije ili kasnije moraju biti riješene naše razlike. Biće mnogo bolnih kompromisa, i oni će biti postignuti mirno. Tehnički dio pregovora je gotov, i sada želimo da dijalog bude podignut na politički nivo, jer problem neće nestati pukim ignorisanjem – istakao je srpski predsjednik.

On je dodao da kada vrijeme dođe, EU mora da pomogne u tom procesu, “na fer i nepristrasan način”.

Govoreći o prošlonedjeljnoj zabrani Parade ponosa u Beogradu, Nikolić je rekao da je ubijeđen da je Ministarstvo unutrašnjih poslova tako odlučilo na osnovu “čvrstih obavještajnih podataka”.

– Jedan od prioriteta nove vlasti biće da stvori atmosferu u kojoj niko ne bi trebalo da brine za svoju bezbjednost, samo zato što se razlikuje. Nadamo se da EU priznaje napredak Srbije u procesu euro integracija, i da ovaj incident neće zatamniti sliku Srbije – rekao je Nikolić.

KOMENTARI