instant fap

Srbiji nude dokaze protiv Ante Gotovine za milion eura

Navodno na crnom tržištu postoje video-snimci topničkih dnevnika Ante Gotovine i Mladena Markača koji su visokim srbijanskim zvaničnicima ponuđeni za milion eura.

Osim toga, kakao saznaje srbijanski Blic, postoje i video-snimci napada na kolone regruta JNA u Tuzli i u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

“Pregovori za video-snimke zločina u Tuzli i Dobrovoljačkoj ulici se vode. Ti snimci bi mogli da otkriju ubice nenaoružanih regruta i bili bi nesumnjiv dokaz zločina”, kazao je izvor navedenom srbijanskom listu koji tvrdi kako niko od njihovih sagovornika ne spori da postoji crno tržište na kome se nude dokazi za ratne zločine počinjene u bivšoj SFRJ.

Savo Štrbac, predsjednik “Veritasa” istakao je da topnički dnevnici vrijede najmanje milion eura i da postoje indicije da ih poseduje Tomislav Karamarko, osnivač HDZ-a i bivši direktor obavještajnih službi Hrvatske.

Srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je da bi nalaženje topničkih dnevnika moglo da pokrene reviziju postupka generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

“S tim dnevnicima moglo bi da se dokaže da je postojao zajednički zločinački poduhvat, jer bi oni otkrili kako su granatirani civilni ciljevi. Na primjer, zna se da je u Kninu na kasarnu koja je bila 700 metara od centra palo šest granata, a 900 je palo na sam grad”, naveo je Vukčević.

U topničkim dnevnicima se, piše Blic, navode artiljerijski ciljevi u vreme akcije “Oluja”, koju je provela hrvatska vojska, i što je rezultiralo kolektivnim iseljavanjem Srba, kao i brojnim ubistvima.

Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo, kaže da je čula da se pojedini dokazi prodaju.

“Mi smo dobili original video-kasetu kako Škorpioni streljaju Bošnjake kod Srebrenice. Stav naše organizacije je da ne kupuje dokaze. Čula sam da je kaseta nuđena na prodaju predstavnicima vlasti u BiH, ali su je oni odbili”, objašnjava Kandić i napominje da dokazima trguju neljudi iz državnih institucija. 

KOMENTARI