instant fap

Srebrenica: Japanci poklonili 30.000 sadnica maline

Predstavnici Japanske agencije za međunarodni razvoj (JICA) uručili su 30.000 sadnica malina srebreničkim uzgajivačima jagodičastog voća, javila je Srna.

Savjetnik za poljoprivredu u Opštini Srebrenica Katarina Maksimović je rekla da je po 1.500 sadnica dobilo 20 odabranih korisnika koji će malinom zasaditi po jedan dunum površine.

Ona je istakla da je ovo nastavak sedmogodišnjeg djelovanja JICE na području Srebrenice i provođenja programa razvoja poljoprivrede po japanskom modelu da bi stanovnici ostali na svojim imanjima i živjeli od svog rada, odnosno radi održivosti povratka u ruralnim područjima.

Partner u realizaciji projekta bila je i Opština Srebrenica koja je odabrala korisnike koji već imaju pripremljene parcele za sadnju maline i obezbijedila prostorije za edukaciju. Stručnjaci FARMA projekta USAID-a i Švedske razvojne agencije (Sida), nakon podjele sadnica, proizvođačima su održali praktičnu obuku zasađivanja na pripremljenoj njivi u selu Bibići.

JICA je u proljeće i jesen ove godine donirala 61.500 sadnica maline za 41 korisnika, kao i 3.200 sadnica borovnice za 28 korisnika. Ovim će biti zasađeno više od 5,5 hektara površine, što će u punom rodu godišnje davati oko 100 tona jagodičastog voća. U okviru FARMA projekata više puta izvođena je teoretska i praktična obuka za sve korisnike, kao i obilazak zasada na terenu i ta praksa biće nastavljena. Cilj podrške, čija se vrijednost procjenjuje na oko 100.000 KM, jeste obezbjeđenje izvora prihoda i zapošljavanje seoskog stanovništva na području Srebrenice.

KOMENTARI