instant fap

Srebrenica je naša posljednja tvrđava. Iz nje ne smijemo i nećemo otići!

Obraćajući se onima koji će ga najbolje razumjeti, svojim Srebreničanima i Podrinjcima Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora, danas je u Potočarima kazao da je 11. juli sveti dan, a Potočari – sveto mjesto, te poručio Srebreničanima da zadrže dostojanstvo koje su imali svih ovih godina i nikada se nisu brukali, osim što su bili ponižavani širom svijeta.

Posebno je pozdravio osnivača i predsjednika Fondacije “Prigovor savjesti” Arthura Schneiera, čovjeka koji je i sam preživio holokaust.

“Pred nama u ovim tabutima leži jedan cijeli svijet. Tek danas svakome od njih vraćamo identitet, ime i prezime. Oni za sve nas danas i ovdje ponovo postaju ljudi i prestaju biti nepoznati neidentificirani ostaci. Mi ne ukopavamo posmrtne ostatke, već ukopavamo naše očeve, braću i sestre”, kazao je Duraković, prenosi Fena.

U vrijeme kada su ih ubijali, ističe, nisu bila važna njihova lična uvjerenja, niti ideologija, jer su ubijani zbog onoga sa čime su se rodili.

“Tako je i danas i među nama ovdje nema nikakvih razlika kao što ih nema ni među onima koji još  čuvaju tekovine onih koji su naše najdraže u genocidu ubijali bez ikakve milosti od maja 1992. do jula 1995.  Srebrenica je tada bila utočište onima koji tada nigdje drugo nisu mogli ni smjeli potražiti utočište”, kaže Duraković.

Istakao je da mi danas branimo svijet koji leži pred nama.

“Naše prisustvo ovdje najviše govori o nama, našim uvjerenjima i vrijednostima, šta smo i da li smo za njih spremni, koji su dali najviše, da učinimo nešto, bilo šta. Ovdje smo jer vjerujemo u pravdu, uzdamo se u istinu i čekamo slobodu”, rekao je Duraković.

Zaključio je da je Srebrenica – naša posljednja tvrđava, mjesto iz kojeg ne smijemo i nećemo otići. Zato je iskoristio ovu priliku i zamolio prisutne da žrtve Srebrenice nikada ne ostave, kao i njihovu djecu.

KOMENTARI