instant fap

Srebrenica najdublja rana na tijelu našeg naroda, crna rupa na savjesti čovječanstva

Tužna kolona s tabutima 520 srebreničkih žrtava koje će 11. jula biti ukopane u Memorijalnom centru Potočari prošla je danas kroz Sarajevo, na putu iz Visokog prema Potočarima. Među brojnim Sarajlijama koje su odale počast srebreničkim žrtvama bili su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. 


„Nastavlja se pronalaženje, identificiranje i sahranjivanje stradalih Srebreničana i ljudi iz cijelog regiona Srebrenice.

Nastavlja se suđenje Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću. Mi nastavljamo izgradnju države i sistema koji će onemogućiti, akobogda, da se ikad više ovakve stvari dese bilo kome“, kazao je Izetbegović tom prilikom novinarima.

Po njegovim riječima, Srebrenica je najdublja rana na tijelu našeg naroda, crna rupa na savjesti čovječanstva, crna rupa na savjesti onih koji su ovo uradili i onih koji su to dopustili.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je, upitan da li se desilo nešto novo u posljednih nekoliko godina kada je u pitanju odnos prema Srebrenici, kazao „recimo da jeste“.

„Imate priliku to vidjeti sada i oko lokalnih izbora, bar kada je riječ o strankama koje imaju sjedište u Federaciji. Vidite da su gotovo sve stranke, zapravo one koje su najbitniji politički igrači na političkoj sceni, opredjelili se da podrže jednog kandidata za načelnika“, kazao je Komšić.

To govori da, dodao je, ako ništa drugo, postoji jedna vrsta političkog konsenzusa ovdje šta i kako bi trebalo biti u Srebrenici.

„Mada, sama priča o Srebrenici i onaj genocid koji je tamo počinjen i sve ono, zapravo, što se dešavalo poslije toga jeste jedna, ja bih to rekao, prije svega ljudska tragedija i tragedija sistema vrijednosti po kojem živimo mi ili bar pokušavamo da živimo.

Sve je to zapravo, po meni, nesretno se dešavalo. Sam genocid je nesreća, onda poslije rata je također sve to bila jedna velika nesreća i u smislu političkih prepucavanja, političkih svađa, svega onoga kako se odnosilo prema Srebrenici i svega onoga kako se u nekim situacijama i manpuliralo Srebrenicom, da budemo pošteni“, kazao je Komšić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je kazao novinarima kako   misli da je najstarije  ljudsko pravo dostojan pokop te  da je  danas došao da se pokloni žrtvama.

(Vijesti.ba/Fena)

KOMENTARI