instant fap

Srebreničke majke pisale sutkinji Haškog tribunala

Dođite da osjetite šta je naša bol, navodi se u pismu upućenom Matimbi Nyambe iz Zambije
 srebrenica-majke

Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” uputile su danas pismo sutkinji Haškog tribunala (ICTY) Matimbi Nyambe iz Zambije koja je izdvojila mišljenje u vezi s presudom u slučaju generala Zdravka Tolimira, pomoćnika bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja, javlja novinar agencije Anadolija.

Podsjetimo, Tolimir je prošle sedmice osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici jula 1995. godine.

“Napisali ste da je naš bol izmišljen, nestvaran, imaginaran i lažan. Napisali ste da izdvajate mišljenje od druge dvojice sudija. Ne, Vi niste izdvojili mišljenje od druge dvojice sudija, Vi ste izdvojili mišljenje i od same sebe, od cijelog svijeta, od Istine, od Boga… Želimo da Vam pomognemo, jer će Vaše stanje zablude ili ne daj Bože namjere, za Vas vremenom postati teret koji nećete moći nositi… Ovo pismo pišu Vam žene Srebrenice. Pišu Vam majke, sestre, kćerke… Pišu Vam one koje su izgubile svoje najmilije. Pišu Vam kao ženi, supruzi, majci, sestri ili, možda, baki i nekome ko bi nas trebao razumjeti”, navodi se u pismu, prenosi novinar AA.

Iz “Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa” su uputili poziv sutkinji Nyambe da ih posjeti, da provede vrijeme sa njima “pokuša svoju zabludu zamijeniti Istinom”.

“Vjerujemo da će se Vaš stav zamijeniti majčinskim i sestrinskim osjećajem, Vaše namjere pretvoriti u svijest i spoznaju da postoji Bog koji upravlja ovim svijetom i da ništa što nije Istina neće ostati sakriveno i nepoznato. Mi se uzdamo u Boga da će Vam pomoći i da ćete se odazvati našem pozivu. Dođite da osjetite šta je naša bol, majčinska ljubav, sestrinska tuga, biti žena bez porodice…Do tada želimo da razmišljate o našim suzama, bolu i kricima u tišini. Želimo da Vam se probudi svijest i da dođete do spoznaje da se nepravda i zlo nikada ne mogu vratiti dobrim, da su neznanje i zabluda dva prijatelja, a namjera ključna odrednica vrednovanju čovjekovog djela”, napisali su iz Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

U pismu se podsjeća da je sutkinja Matimbi Nyambe iz Zambije 1991. i 1992. godine bila nominirana za Ženu godine od strane Međunarodnog centra iz Cambridgea.

Pretresno vijeće kojim je predsjedavao njemački sudija Christoph Flügge, a čine ga još sutkinja Prisca Nyambe iz Zambije i Antoine Mindua iz Konga većinom glasova je presudilo da je Zdravko Tolimir kriv za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljenje, ubistva, progone i prisilno preseljenje stanovništva Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine i osudilo ga na kaznu doživotnog zatvora.

KOMENTARI