Srebrni olimpijac zbog straha odustao od povratka u Etiopiju

HomeSport

Srebrni olimpijac zbog straha odustao od povratka u Etiopiju

Rio 2016: Košarkaši Hrvatske savladali Španiju

Usprkos obećanjima etiopskih vlasti kako mu se ništa neće dogoditi, srebrni olimpijac Feyisa Lilesa (26) odustao je od povratka u domovinu nakon Olimpijskih igara u Rio de Janeiru.

Osvajač srebrne medalje u maratonu strahuje za svoj život nakon što je prosvjedovao protiv etiopskih vlasti koje su u posljednjih devet mjeseci ubile više od tisuću pripadnika naroda Oromo. Lilesa je prilikom prolaska ciljem napravio križ s rukama i na taj način protestirao, navodi Hina.

Njegov narod, povijesno marginaliziran od etiopske vlade, prosvjeduje protiv države i premijera koji žele proširiti glavni grad Adis Abebu na njihovu zemlju. Nakon što su se pobunili krenula je serija ubojstava, uhićenja i mučenja u zatvorima, a pripadnici naroda za vrijeme masakra radili su rukama isti znak kakav je Feyisa napravio u Riju.

Etiopske vlasti su poručile kako je nedopustivo izraziti svoje političko mišljenje na Olimpijskim igrama, ali i da će Lilesi prirediti svečani doček kao i ostalim članovima olimpijske delegacije.

Međutim, Lilesa očito ne vjeruje vlastima i odbio je povratak u Adis Abebu.

“Ako se vratim kući ubit će me ili poslati u zatvor. Želim se preseliti u neku drugu državu,” kazao je 26-godišnji maratonac.

Za sada je nepoznato o kojoj zemlji Lilesa razmišlja. O njegovim planovima nije upoznat niti menadžer Federico Roso. Kako bi mu pomogli dio njegovih obožavatelja je pokrenuo crowdfunding kampanju i u svega nekoliko dana prikupljeno je više od 100 000 dolara.

Nagađa se kako će Lilesa zatražiti politički azil u SAD-u.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0