instant fap

Sretan rođendan Facebooku: Što se sve događalo u devet godina u kojima je promijenio svijet?

Sretan rođendan Facebooku: Što se sve događalo u devet godina u kojima je promijenio svijet?

PRIJE devet godina na današnji datum Mark Zuckerberg pokrenuo je svoj projekt Facebook, koji će u vrlo kratkom roku promijeniti svijet.

Danas najpopularnija društvena mreža, prije koje taj termin kao da nije ni postojao, započela je kao interna mreža studenata na harvardskom sveučilištu, a pretvorila se u medij koji povezuje svijet i ne prestaje rasti. O povijesti nastanka snimljen je i film, u koji su unesene neke “umjetničke” slobode, ali unatoč tomu, priča o počecima preko njega je postala poznata čitavom svijetu.

Zid, širenje i braća Winklevoss 

Mark Zuckerberg Facebook je pokrenuo 04. veljače 2004. godine, a već idućeg mjeseca s Harvarda se proširio na druga sveučilišta i fakultete. Popularni Zid, kao jedna od prvih prekretnica u formiranju onoga što će mreža ubrzo postati, predstavljen je već u rujnu iste godine, a u istom su mjesecu braća Winklevoss tužila Zuckerberga za krađu ideje.

U rujnu 2005. godine Facebook se proširio i na srednje škole, a u svibnju 2006. dozvoljen je pristup ljudima sa službenih e-mailova velikih tvrtki. Samo četiri mjeseca nakon, u rujnu 2006. otvoren je za sve iznad 13 godina, a u isto je vrijeme predstavljen i News Feed, koji nam još uvijek omogućuje da vidimo posljednje aktivnosti svojih prijatelja.

U 2007. godini pokrenuta je Platforma, sustav koji dozvoljava vanjskim programerima da razviju aplikacije za dijeljenje fotografija, kvizove i igre, a iste je godine 1,6 posto tvrtke prodano Microsoftu za 240 milijuna dolara i partnerstvo u oglašavanju. Osim toga, predstavljen je i Beacon, program koji objavljuje aktivnosti korisnika na desecima drugih stranica. To je izazvalo veliko negodovanje korisnika zbog ugrožene privatnosti pa je program ubrzo povučen.

Like, premijera filma i “kontroverzni” Timeline

U travnju 2008. godine predstavljen je chat, a u veljači 2009. “like”, opcija koja će u vrlo kratkom roku postati jedan od zaštitnih znakova mreže. U lipnju 2009. Facebook je preuzeo poziciju vodeće društvene mreže od MySpacea u SAD-u, a od kolovoza 2010. omogućio svojim korisnicima da bilježe svoja kretanja uvođenjem opcije za objavljivanje lokacije na kojoj se nalazite.

“Društvena mreža” Davida Finchera u SAD-u je imala premijeru u listopadu 2010. godine, a osvojila je osam nominacija za Oscara od koji su tri pretvorene u pobjedu.

U rujnu 2011. godine Facebook je predstavio Timeline, najveću promjenu od uvođenja Zida, kojom je u potpunosti promijenio izgled profila korisnika i pomoću kojeg se može jednostavno surfati kroz sve prošle događaje objavljene od pridruživanja mreži. On je postao obvezan svim korisnicima od siječnja 2012. godine.

U veljači 2012. dionice tvrtke stavljene su na burzu, a najnovija zanimljivost vezana uz mrežu koja nam je promijenila svakodnevicu je Graph Search, opcija za pretraživanje koja je predstavljena u siječnju 2013. godine i koja omogućuje detaljnije pretraživanje dosad objavljenog sadržaja vaši prijatelja.

Milijardu korisnika mreža je dosegla u rujnu prošle godine.

KOMENTARI