Šta bi svijet fotografije bio bez Samira Sinanovića?

Homeinmedia danas

Šta bi svijet fotografije bio bez Samira Sinanovića?

Pogled na Sanu FOTO

Samir Sinanović je osebujna i neobična pojava u svijetu umjetničke fotografije u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Njegove fotografije krasi neobična apstrakcija izražena kroz kolorit duginih boja, a njihov smisao protkan je snažnom duhovnom i filozofskom dimenzijom. Sinanovićev rad krasi originalnost i neobična tehnika koja kao izražajni medij koristi pčelinji med. Ove neobične fotografije s izraženom likovnom lirikom nedavno su imali priliku pogledati ljubitelji fotografije u Sarajevu u okviru samostalne Sinanovićeve izložbe pod nazivom “Med, čežnja za svjetlom”.

Izložbena postavka bila je postavljena u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu, a prije glavnog grada BiH, Sinanović je svoje umjetničke fotografije predstavio u crnogorskim gradovima, Podgorici, Baru i Kotoru. Prema riječima autora, njegove fotografije su nastojanje da se ljudsko stvaranje podredi božanskom. “Med je zanimljiv medij za fotografski izražaj. U stvari on je zamjena za vodu, jer je zbog svoje gustoće mnogo pogodniji za moju fotografsku tehniku.”, kaže Sinanović. Objašnjavajući duhovni smisao svojih fotografija, ističe kako je na njima prisutan dah kao svjedok ljudskih čežnji, misli i nastojanja.

“Dah je materijalizovan kroz mjehuriće meda, a u tim mjehurićima fotografijom sam ovjekovječio razne motive koji asociraju na duhovnost i religioznu predanost .”, kaže Sinanović. Kritičari se slažu kako je umjetničku fotografiju Samira Sinanovića nemoguće svrstati u jedan određeni umjetnički pravac jer se radi o jedinstvenom spoju mnoštva elemenata iz različitih umjetničkih pravaca koji su zastupljeni u istoriji umjetnosti.

Njegovi radovi umnogome podsjećaju na umjetničke eksperimente avangardnih pokreta dvadesetog vijeka. Koloritom i dinamikom, njegove fotografije stilski i estetski liče na slikarska platna, a jedinstven doživljaj koji ovaj umjetnik prenosi posredstvom svojih neponovljivih kreacija, upliće nas u mnoštvo realnih i nadrealnih sfera ljudskog postojanja.

Fotomonografija prati tok pet velikih rijeka: Une, Vrbasa, Bosne, Drine i Neretve. Ona priča istinitu priču Bosne i Hercegovine, jedinstvene zemlje Bosne.

Ovu izuzetno djelo upečatljivog naslova „Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi“, autora Samira Sinanovića, za sada možete pronaći u knjižarama Sarajevo Publishing i Buybook, te u Tuzli na adresi knjižare Point.

Sve fotografije rađene su s namjerom i izuzetnom pripremom prema potrebi samog projekta i značaju njegove misije, a ista je upotpunjena sa autorskim tekstovima, koje potpisuju: Prof.dr. Esad Duraković, Prof.dr. Enes Karić, Dr. Fra Luka Markešić, bosanskohercegovačka lingvistica Prof. Dr. Hasnija Muratagić -Tuna i kulturolog Mr. Srđan Šušnjica. Tekstovi su svojevrstan pečat fotografijama, govore o Bosni i Hercegovini, njenoj kulturi, historiji te duhovnosti bosanskih naroda. Dodatnu vrijednost ovoj knjizi daje zasigurno prevod na engleski jezik, kojeg su obezbijedili Lejla i Ahmed Ananda.

Samir Sinanović rođen je 1970. godine u Sanskom Mostu. Izlagao je, uglavnom samostalno, u Amsterdamu, Lionu, Gracu, Ljubljani, Mariboru, Kopru, Zagrebu, Dubrovniku, Karlovcu, Podgorici, Baru, Sarajevu, Bihaću i rodnom Sanskom Mostu. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0