instant fap

Šta će se dogoditi s vašim tijelom ako izbacite meso iz ishrane

Šta će se dogoditi s vašim tijelom ako izbacite meso iz ishrane

Ukoliko razmišljate da postanete vegetarijanac, prije nego što se odreknete mesa, nekoliko strvari treba da znate. Izbacivanje mesa iz ishrane može imati različite posljedice na organizam, i dobre i loše. Evo kako će vaš organizam reagovati u tom slučaju.

Izgubićete kilograme

Da li izbacivanje mesa iz ishrane utiče na nas na bilo koji način? Nil Barnard, profesor medicine na Univerzitetu George Washington, bavio se odgovorom na ovo pitanje. On je analizirao klinička istraživanja o uticaju ishrane i vegetarijanske ishrane na mršavljenje i došao do zaključka: pored toga što sprječava mnoge bolesti, vegetarijanska ishrana će vam pomoći da izgubite najmanje četiri kilograma tjelesne težine.

Manji rizik od srčanih bolesti

Nekoliko studija, u kojima je učestvovalo više od 76.000 muškaraca i žena, utvrdilo je da postoji 24 odsto manji rizik od srčanih bolesti kod vegetarijanaca. Također, izbacivanjem mesa iz ishrane značajno se smanjuju rizci od začeplja koronarnih arterija u odnosu na one koji konzumiraju meso. Bolesti srca i krvnih sudova su jedan od vodećih uzroka smrti širom svijeta. Pored toga, vegetarijanska ishrana ima i antiupalno dejstvo.

Možete izgubiti čulo okusa

Istraživanje sprovedeno na japanskom Univerzitetu Tokushima pokazalo je da cink, koji unosimo uglavnom putem konzumiranja mesa, zaslužan za ukus. Smanjenje unosa cinka dovodi do gubitka čula ukusa. Pasulj, orasi, žitarice i mliječni proizvodi sadrže cink, ali fitatna kiselina koja se nalazi u ovim namirnicama sprječava apsorpciju cinka. To je razlog zbog kog se vegetarijancima često preporučuju suplementi da nadoknade cink u organizmu. Preporučeni dnevni unos za žene je 8 miligrama, a za muškarce je 12 mg cinka.

Mišićima treba vremena za oporavak

Proteini su veoma važni za mišiće. Ukoliko unosite samo biljne proteine, mišićima će biti potrebno više vremena za oporavak nakon fizičkog napora.

Posezanje za suplementima

Svi oni koji su na vegetarijanskoj ishrani mogu imati nedostatak gvožđa, kalcija i vitamina B12. Da bi ih nadoknadili, najčešće im se preporučuju da koriste suplemente.

KOMENTARI