Šta ćemo za ručak danas? Domaće, naravno!

Šta ćemo za ručak danas? Domaće, naravno!

Ručak je prilika da se, ma gdje bili, podsjetimo domaćih, tradicionalnih jela koje su pripremale naše majke, po receptima koji su se prenosili s generacije na generaciju, uvijek jednako i iznova izazivajući oduševljenje kod onih koji imaju čast da jedu kašikom, domaće, prirodno, naše.

Danas smo svjedoci da nam se sve češće nude različita inostrana jela koja naručujemo u otmjenim restoranima, iako svjesni njihove previsoke cijene i okusa koji ne prija uvijek našim nepcima. Bez mnogo muke i bez obzira na kulinarski staž koji imamo, možemo svakodnevno uživati u mnogobrojnim jelima na kojima su odrastali naši preci.

Možemo sami svojoj djeci pripremati ukusne užine za školu i učiti ih da se hrane zdravo i da ne prate trend gojaznosti s kojim se već decenijama muče mnoge, razvijene, zemlje. Dok nas upozoravaju da je u svijetu danas više gojaznih, nego pothranjenih i da su srčane tegobe koje prejedanje donosi posljednji alarm da promijenimo nešto u našem načinu ishrane, pozivamo vas da svoje korpe u tržnim centrima počastite domaćim proizvodima, a tanjire vaših najdražih napunite domaćim jelima. Jelo koje ste pripremili pomoću nekih uvoznih proizvoda neće biti jednako ukusno kao ono koje se sastoji od proizvoda s bosanskih livada, iz bosanskih proizvodnih pogona i koji imaju oznaku koju volimo: 387.

Begova čorba, kvrguša, bamija, sogan-dolma, punjene paprike, sarma, burek, musaka, zeljanica, japrak, livača, bosanski lonac, klepe, potkriža,… Šta ste posljednje poslužili za ručak ili  onima koje volite?

 

 

KOMENTARI