instant fap
NaslovnicaBiH

Šta je Keljmendi Radončiću

Šta je Keljmendi Radončiću

Keljmendi je prvi evropski narko-bos na crnoj listi SAD-a, a izvori iz Interpola tvrde da su i Darko Šarić i ostali kriminalci iz regiona za njega tek igrači malog kalibra

“Vidite, godinama je policija pratila stvarno pogrešne ljude. Možda je taj nesretni Keljmendi sitni kriminalac, ali neko se pametno sjetio da prije dvije godine prisluškivače okrene i ka drugome i tako je uhvaćen Turković.” Ovako je Fahrudin Radončić – utemeljitelj Avaza, osnivač SBB-a, a zahvaljujući Zlatku Lagumdžiji, lideru SDP-a, budući ministar sigurnosti BiH – govorio u septembru prošle godine za magazin Start.

Vođe narko-kartela

“Taj nesretni Keljmendi” i “sitni kriminalac”, od petka, prvog juna, nalazi se na američkoj crnoj listi, koju je potpisao predsjednik Barack Obama. Na ovoj listi najvećih narko-bosova u svijetu do sada je bilo 97 osoba, a, uz Keljmendija, dodati su još Hoze Antonio Soto, zvani El Tigre, vođa narko-kartela Sinaloa u Meksiku (umiješan je u krijumčarenje stotina kilograma droge i povezan s brojnim ubistvima  u Kaliforniji i Meksiku) i Afganistanac Said Vezir Šar, koji je u februaru ove godine  rangiran kao druga najvažnija ličnost u afganistanskoj industriji droge. Nije mala stvar naći se na ovakvoj listi, uz tako opasna svjetska imena, pogotovo ako se zna da je Keljmendi prvi evropski narko-bos na toj listi, a izvori iz Interpola tvrde da su i Darko Šarić i ostali kriminalci iz regiona za njega tek igrači malog kalibra.

To što je Keljmendi već pod sankcijama SAD-a teško da će naštetiti ovom narko-bosu koga je Interpol još prije nekoliko godina označio kao vođu jedne od najopasnijih (međunarodnih) organiziranih kriminalnih grupa koje se bave ilegalnom trgovinom narkoticima, cigaretama, krijumčarenjem, iznudama, ubistvima, ugrožavanjem sigurnosti, pranjem novca, utajom poreza, trgovinom ljudima… Jer, on u regionu (prije svega u BiH i Crnoj Gori) ima podršku raznih službi, medija, i, nažalost, političara.

Naime, nakon što je izvještaj o Keljmendiju prezentiran u Lionu bila je dogovorena zajednička akcija policija u regionu, kojima su se pridružile i neke evropske i međunarodne agencije za borbu protiv organiziranog kriminala, no jedan od učesnika je i izvještaj i sve ono što je dogovoreno prenio Radončiću, prije nego što je ijedna policijska agencija obaviještena o tome. Uslijedio je niz dobro osmišljenih afera, realiziranih preko Avaza, nakon čega je dogovor iz Liona skoro pa potpuno spriječen tako da Keljmendi u BiH do sada nije procesuiran. Iz istraga koje su do sada procurile u javnost, više je no jasno da Keljmendija i Radončića vežu ozbiljne poslovne i svake druge veze.

OHR i ambasade

Uz Radončićevu izjavu s početka teksta, podsjetimo na to da je Keljmendi,  pojavljujući se nedavno kao svjedok Tužiteljstva BiH na suđenju Zijadu Turkoviću i ostalima, rekao kako često ide u Avaz. O njihovom prijateljstvu je bio dobro informiran i Raffi Gregorian, dok je u BiH bio prvi zamjenik visokog predstavnika, zbog čega je i dospio na Avazovu listu omraženih stranaca, no nije jasno da o prijedlogu Radončića za novog ministra sigurnosti (još) šute i američka ambasada i OHR. Ako se Radončić, kao vlasnik dnevne novine, mogao miješati u istrage Interpola protiv Keljmendija, pitanje je šta je sve u stanju uraditi kao ministar sigurnosti BiH? Posljedice neće osjetiti samo BiH.

(Oslobođenje.ba)