instant fap
Naslovnicainmedia danas

Šta je otkriveno na izvoru rijeke Sane?

Šta je otkriveno na izvoru rijeke Sane?

Rezultati su predstavljeni u Centru za posjetioce Pecka nakon ekspedicije koja je trajala nekoliko dana na lokalitetu pećine Mračaj u zaštićenom području Spomenik prirode “Vrela Sane”.

U ekspediciji su učestvovali svjetski licencirani speleoronioci Osama Gobara i Mauro Bordinjon uz logističku pomoć Ronilačkog kluba “BUK” i organizaciji Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i Centra za životnu sredinu

U ova dva dana otkriveni su novi prolazi i kanali unutar pećine, kojima se ne nazire kraj. Ni nakon 1100 m se ne nazire kraj sifonima i podzemnim jezerima koja su istražena. Nestrpljivo čekamo nastavak istraživanja“, objavio je Zavod tokom ekspedicije.

Pećina Mračaj je do 2012. godine istražena u dužini od 400 metara i dubine 26 metara, nakon čega su ronioci došli do vodopada unutar samog pećinskog otvora.

Hidrološki fenomen Mračaj čini malo jezero pod stijenom iz kojeg voda u nekim godišnjim periodima izvire, a u nekim ponire. Kada Mračaj djeluje kao izvor, postaje desna pritoka Sane na 800 metara nizvodno od izvora, kod Vrbljanskog mosta.

KOMENTARI