Šta se sve može dogoditi ako auto ne vozite ili vam je dugo parkiran?

HomeAUTO

Šta se sve može dogoditi ako auto ne vozite ili vam je dugo parkiran?

Top 10 najvrjednijih automobilskih brendova: Mercedes vrijedi najviše, duplo više nego Porsche

Ostavite li automobil dugo na parkiralištu i ne vozite li ga sedmicama, mogli biste imati velikih problema.

Mnogi dijelovi vozila, naime, ne podnose dugo stajanje.

Akumulator se prazni kad automobil stoji. Jednostavno! Ne vozite li automobil sedmicama, vjerovatno će se isprazniti, odnosno nećete moći uključiti motor.

Diskovi na kočnicama će zahrđati i prva kočenja će biti daleko od performansi kočnica kad su potpuno ispravne. Kočiona sila bit će mnogo slabija i morat će proći neko vrijeme prije nego što se kočnice vrate punoj funkcionalnosti.

Ostavljate li automobil da stoji duže vrijeme ne potežite ručnu kočnicu, jer bi se pločice i diskovi mogli zaglaviti, piše Revija HAK.

Gume, hrđa, smrad…

Dugim stajanjem na jednom mjestu gume će se vjerovatno deformirati. Provjerite ih kod servisera, pogotovo ako osjetite vibracije kojih nije bilo prije nego što ste posljednji put vozili.

Ostavite li automobil u prostoru u kojem ima mnogo vlage, velika je vjerovatnost da će vas, kad mu se vratite nakon nekoliko sedmica, osupnuti neugodan miris. Parkirate li u garaži, uvijek ostavite prozore lagano spuštene – tek toliko da zrak ulazi u kabinu.

U rezervoaru bi se mogla stvoriti hrđa zbog kondenzacije. Zbog toga biste, prije dugotrajnog parkiranja, trebali napuniti rezervoar gorivom.

Parkirate li vozilo zimi i puno je soli, ne treba posebno napominjati kakav će utjecaj imati na limene površine automobila.

Korozija neće biti vidljiva odmah, ali će se definitivno brže razviti.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0