instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Šta se trenutno zna o fluroni, istovremenoj zarazi koronavirusom i gripom

Šta se trenutno zna o fluroni, istovremenoj zarazi koronavirusom i gripom

Izrael je prva država na svijetu u kojoj je registrovana osoba oboljela od flurone. Osoba oboljela od flurone je registrovana i u Hrvatskoj. Šta je flurona?

Izraelski mediji izvještavaju da je od flurone oboljela trudnica – istovremeno ima koronavirus i gripu. Flurona joj je dijagnosticirana dok je bila u bolnici i ima blaže simptome.

Ministarstvo zdravstva ove države istražuje ovo oboljenje koje do tada nije registrovano ni u jednoj zemlji, pretpostavljajući da kombinacija dva virusa kod većine ne uzrokuje teže simptome.

“Po dolasku u bolnicu dijagnosticirani su joj (trudnici, op. a.) gripa i koronavirus. Nakon ponovnog pregleda utvrdili smo dijagnozu”, izjavio je Arnon Vizhnister, direktor Odjela za ginekologiju u bolnici Beilinson u gradu Petah Tikva.

Ukazao je na to da ovo oboljenje također uzrokuje otežano disanje, jer napada respiratorni sistem.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” za Jutarnji listdanas je potvrđeno da jedna žena u Hrvatskoj ima fluronu. Zaražena je koronavirusom i svinjskom gripom.

Šta se trenutno zna o fluroni

Prema navodima Euronewsa, do ovog trenutka se vrlo malo zna o fluroni. U Izraelu je u toku istraživanje te su u Ministarstvu zdravstva ove države sada zabrinuti i zbog porasta broja oboljelih od gripe.

Prošle sedmice je 31-godišnja trudnica preminula usljed komplikacija koje su joj se desile dok je imala gripu. Njen sin je rođen carskim rezom i preživio je.

Direktor spomenute izraelske bolnice je ukazao na to da prošle godine nisu svjedočili tome da među trudnicama neko ima gripu, a da se sada događa da imaju i gripu i koronavirus.

Tokom prošle godine skoro i da nije bilo onih koji su imali gripu. To je posljedica restriktivnih epidemioloških mjera, a prije svega to se odnosi na lockdown ili zatvaranje.

Jutarnji list piše da bi ove godine mogao biti veći broj onih koji imaju gripu, posebno onih koji nisu vakcinisani protiv gripe. Stručnjaci očekuju da oni koji su vakcinisani protiv gripe vjerovatno neće oboljeti od flurone.

KOMENTARI