Šta simbolizira djetelina?

HomeMagazin

Šta simbolizira djetelina?

Voće koje ste sigurno jeli na pogrešan način, evo kako se to ustvari radi

Sveti Patrik zaštitnik je Irske i Irci u svijetu svečano slave njegov spomendan 17. marta, ali, neke od činjenica koje se vežu uz sveca i proslavu u njegovo ime ne prestaju izazivati čuđenje.

1. Sveti Patrik rodio se u bogatoj porodici, kao Maewyn Succat, ali historičari se ne mogu dogovoriti je li to bilo u Škotskoj ili Walesu.

2. Kad mu je bilo 16 godina, Maewyna su oteli irski gusari i prodali u Irskoj kao roba. Nakon nekoliko godina uspio je pobjeći, školovao se i postao svećenik. Tada se vratio u Irsku i uspješno širio kršćanstvo, piše dnevnik.hr.

3. Vjerovalo se da Sveti Patrik može činiti čuda te da je, na primjer, u Irskoj iskorijenio zmije.

4. Ime Patrik dolazi od latinskoga Patricius, što znači ‘plemenitaš (od davnine)’. 

5. Smatra se da je sveti Patrik koristio djetelinu kao simbol za sveto trojstvo. Četvrti list predstavlja božju milost, tj. sreću.

6. Na Dan svetog Patrika raspoloženje je veselo i vrckasto pa je 17. ožujka narugati se nekome i reći mu da je idiot ili budala (eejit) nešto što se ne zamjera.

7. Iako je to teško zamisliti, zelena boja se ne veže oduvijek za Irsku. Kralj Velike Britanije i Irske George William Frederic koji je osnovao Red svetog Patrika, inzistirao je na nebesko plavoj. Zelena boja prvi put se pojavila tokom irske pobune 1641., kada se zapovjednik Owen Roe O'Neill pod zelenom zastavom borio protiv protestantizma. Nešto više od 100 godina kasnije, Ujedinjeni Irci u borbi protiv britanske vlasti također su nosili zelene hlače i šešire, a zahvaljujući njima zelena je postala jedna od boja na irskoj zastavi 1848. godine.

8. Navodno se na Dan svetog Patrika u svijetu popije oko 10 miliona litara Guinnessa. Ali, kada je proglašen početkom 20. stoljeća, prema irskim zakonima na svetkovine je bilo zabranjeno piti. Tek je 1970. godine proglašen nacionalnim praznikom, a veseli Irci pohrlili su u pubove.

9. Prepoznatljive maskote koje se mogu vidjeti na Dan svetog Patika su leprechauni, odnosno bradati patuljci s velikim zelenim šeširom na glavi. Prema legendi bili su postolari koji su zarađeni novac stavljali u lončić i skrivali ga na kraju duge. Onaj ko uspije uhvatiti leprechauna – ispunit će mu se tri želje. Zbog toga Irci imaju običaj skrivati novčiće koje djeca traže, u nadi da će možda uhvatiti i vilenjaka.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0