Šta simbolizira i kako se obilježava Hidžretska nova godina

HomeUncategorized

Šta simbolizira i kako se obilježava Hidžretska nova godina

Napad na džamiju u Njemačkoj: ‘Ne prođe skoro dan bez napada na muslimanske svetinje’

Sa zalaskom sunca, jučer u 18.13 sati nastupila je nova 1437. hidžretska godina. 

Na kretanju mjeseca zasnovan je hidžretski kalendar u kojem se računaju godine po Hidžri, odnosno, od godine u kojoj je Muhammed, a.s. doselio iz Mekke u Medinu. To je bilo 8. rebiu-l-evvela, u ponedjeljak, 20. septembra 622. godine Miladskog kalendara.

Hidžra Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu jedan je od najvažnijih događaja u historiji islama. Ona predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj povijesti muslimana, ali i čovječanstva te ga muslimani obilježavaju uz prigodan program, mevludom, edukativnim predavanjima o historijsko-političkom značaju Hidžre. 

Od tog događaja počinje računanje vremena muslimanskog kalendara, a ovaj historijski događaj muslimani su uzeli za početak svoje ere.

Hidžra simbolizira put slobode, ljubavi, humanosti. Poslanik Muhammed i ashabi nisu došli u Medinu da bi uživali u raskoši, nego su napustili svoje domove, kako bi širili poruku od Uzvišenog Allaha.

Danas je naša najbolja hidžra je ako iz grijeha u kojem živimonapravimo iskorak ka dobru, da budemo bolji i da ostavimo grijeh i svoja moralna posrnuća.

Hidžra je događaj vezan za svakog čovjeka kako bi shvatio svoj položaj na zemlji, te razumio prošlost, sadašnjost i budućnost, stoga je hidžra ogledalo ljudskih ponašanja na kojem se reflektiraju i vrijednosti i negativnosti.

Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su:Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0