instant fap

Šta slušate dok vozite?

Šta slušate dok vozite?

Vjerovatno ste se bar jednom raspravljali sa partnerom ili prijateljem koja muzika će se slušati u kolima, naročito tokom dužeg puta. Ali, čak i ako mislite da je svejedno, nova studija engleskih naučnika pokazala je da nije.

Naime, otkrili su da muzika koju slušamo tokom vožnje utiče na naše raspoloženje i koncentraciju, a samim tim i na mogućnost nezgoda. Naučnici su na osnovu obimnog istraživanja dali preporuku šta bi trebalo da se sluša u kolima kako bi se povećala sigurnost na putu, pišu Večernj novosti.

“Najsigurnije” pjesme za vožnju su numere “Come Away With Me” Nore Džons, “Tiny Dancer” Eltona Džona, “I Don't Wanna Miss a Thing” benda Aerosmit, “Cry Me a River” Džastina Timberlejka, “The Scientist” grupe Koldplej…

Ove pjesme su dobre, tvrde naučnici, jer imaju tempo koji je približan ritmu rada srca, odnosno imaju od 60 do 80 udaraca u minuti.

Bez obzira da li im se ovakva muzika sviđa ili ne, ljudi su uz nju koncentrisaniji i fokusirani na vožnju. Takođe, otkrili su i da su neke pjesme “opasne” za sve one na motorima, jer “tjeraju” na brzu vožnju i smanjuju opreznost.

Očekivano, to je bučna muzika sa naglašenim ritmom koja podiže broj otkucaja srca, pojačava uzbuđenje i podsvjesno “tjera” motocikliste da brzinom “stignu” ritam muzike.

Otkrili su i da postoje razlike kada su za volanom žene, pa je tako za njih posebno opasan hip-hop jer podstiče agresivniju vožnju, dok su najneoprezniji muški vozači oni koji slučaju hevi-metal. Zanimljivo je da su plesni ritmovi imali identičan uticaj i na žene i na muškarce.

Ali, najveće iznenađenje za naučnike je podatak da vozačima najmanje prija klasična muzika, jer odvlači pažnju i podstiče na greške.

KOMENTARI