instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Šta spremaju Amerikanci? 26. oktobra u Kongresu posebno saslušanje o angažmanu na Balkanu

Šta spremaju Amerikanci? 26. oktobra u Kongresu posebno saslušanje o angažmanu na Balkanu

Pred Pododborom za Evropu 26. oktobra u američkom Kongresu bit će održano saslušanje pod nazivom “Angažovanje SAD-a na Balkanu”. Ove aktivnosti dolaze usljed pojačanih političkih tenzija, posebno u Bosni i Hercegovini, gdje se iščekuju konkretniji potezi SAD-a.Na tom zasjedanju trebale bi se čuti smjernice američke politike na Kosovu, ali i u BiH, gdje su Sjedinjene Američke Države već počele pripreme za djelovanje imenovanjem novih čelnih ljudi. Tako bi u BiH uskoro trebao doći novi ambasador Michael Murphy, koji je prije desetak godina već radio kao politički savjetnik u Američkoj ambasadi u Sarajevu.

Također, za novog regionalnog predstavnika imenovan je ambasador Gabriel Escobar, dok je Matthew Palmer dobio zaduženje da se bavi reformom izbornog procesa u našoj zemlji.

Do kraja mjeseca ili početkom novembra Sjedinjene Američke Države bi trebale objaviti novu crnu listu na kojoj su imena osoba i kompanija koje će dobiti određenu vrstu američke kazne, a prije svega zbog korupcije i kriminala koje SAD ocjenjuje kao prijeteću. Američka ambasada u Sarajevu je još ranije naglasila da bi sankcije mogle ići u pravcu zabrane putovanja u SAD, odnosno odbijanja vize, ali je evidentno da to neće biti sve.

Treba istaći da bi ovaj put američke sanckije trebale pratiti i neke evropske zemlje, a Velika Britanija je već javno potvrdila da će to uraditi. A sankcije je jasno najavio i ambasador Escobar u razgovoru s Miloradom Dodikom prije desetak dana.

Od SAD-a se pak najviše očekuje da presječe pojedina politička divljanja iz entiteta RS, konkretno najave udara na državu, formiranje paralelnih institucija, što je glavni katalizator nestabilnosti u BiH. A s obzirom na to da je pred državom izazov izbornih reformi, djelimičnih izmjena Ustava i rad na evropskim i regionalnim integracijama, sprečavanje udara na državu je imperativ.

KOMENTARI