Šta sve može značiti izraz “na kafu”

HomeMagazin

Šta sve može značiti izraz “na kafu”

Prijeti li nam globalna nestašica kafe?

Postoji nekoliko pretpostavki o počecima korištenja kafe kao napitka i sve one u sebi sadrže, u većoj ili manjoj mjeri, elemente legende. Najpopularnija je ona koja kaže da je etiopski pastir Kaldi jednoga dana primjetio da se njegove koze “čudno” ponašaju nakon što su se najele bobica s njemu nepoznatog grma. Kako su životinje postale prilično živahne Kaldi je i sam odlučio probati plodove. Zaključio je da mu one vraćaju snagu pa je svoje otkriće podjelio s koptskim svećenicima u obližnjem samostanu.

Svećenici su usvojili naviku konzumiranja plodova koje bi najprije namočili u vodu i zatim pojeli dok bi vodu u kojoj su se bobice namakale popili. Kafa je prihvaćena među svećenicima jer ih je odražavala budnim za vrijeme dugotrajnih molitvi. Uz etiopske kopte kafu su koristili i pripadnici nekih drugih istočnoafričkih plemena i to tako da bi plodove jeli pomješane sa životinjskom masti. Takvi obroci održavali su im snagu prilikom dugih pješačenja.

U BiH se godišnje potroši 6,1 kilogram kafe po stanovniku, što nas svrstava na visoko 11 mjesto u svijetu. Pravljenje bosanske kafe je relativno zahtjevno u odnosu na druge načine pripreme, da mnogi stranci kada vide kako se u Bosni i Hercegovini “peče” kafa to nazivaju “čistom alhemijom”. Naime, rijetki su postupci pravljenja kafe gdje voda treba dva puta prokuhati, jednom sama voda, a drugi put pomiješana sa kafom.

Inače, kod nas je kafa najčešće povod za druženje. Sam poziv “na kafu” ne znači obavezno da će se uživati u ovom napitku. Izbor pića je proizvoljan i zavisi od želje onog koji naručuje, a najbitnije od svega je druženje sa onim koga ili koje smo pozvali na izlazak.

Izraz “na kafu” može značiti i poklon. Naime, kada se u znak zahvalnosti za dobijenu uslugu ostavlja novac, kaže se da se ostavlja “na kafu”.

Decenijama se među naučnicima vodi rasprava da li kafa koristi ili šteti ljudskom organizmu. Konačan odgovor još nisu pronašli. Činjenica je da, kao i kod svih ostalih jela i pića, ako se konzumira u neumjerenim količinama, može biti štetna. Međutim, ako se pije u normalnim količinima, sigurno je da samo druženje sa dragim ljudima, koje provedemo ispijajući kafu, može samo koristiti.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0