instant fap

Šta znači postotak efikasnosti vakcina i kako se on izračunava

Šta znači postotak efikasnosti vakcina i kako se on izračunava

Koliko je učikovita vakcina protiv koronavirusa – ovo je jedno od najznačajnijih pitanja u pandemiji. Za razumijevanje odgovora na ovo pitanje važno je znati šta znači brojka o učinkovitosti vakcine i kako se ona utvrđuje.

Za statističare efikasnost znači koliko vakcina smanjuje rizike. Naprimjer, kompanija Johnson & Johnson, koja je napravila svoju vakcinu, je analizirala koliko se osoba zarazilo nakon vakcinacije. Razmatrali su i koliko se osoba zarazilo nakon što su primili njihovu placebo vakcinu.

Razlike u rizicima mogu biti izračunate u postocima. Kada iznosi nula posto, to znači da su u jednakom riziku oni koji su primili pravu i placebo vakcinu. Kada iznosi stotinu posto, onda to znači da je vakcinisanjem u potpunosti odstranjen rizik.

Iz Johnson & Johnsona, čija je vakcina odobrena 1. marta u Sjedinjenim Američkim Državama, su objavili da učinkovitost vakcine iznosi 72 posto.

Efikasnost zavisi i od pojedinih detalja tokom ispitivanja, a jedan od njih je mjesto u kojem je provedeno. Johnson & Johnson je ispitivanje vršio u SAD-u, Latinskoj Americi i Južnoj Africi. Ukupna učinkovitost je bila niža nego u SAD-u. jedan od razloga za to je što je ispitivanje u Južnoj Africi provedeno nakon što se pojavio novi soj koronavirusa.

Ovaj soj nazvan B.1.351 može izbjegavati utjecaj antitijela nastalih vakcinacijom. Ali, to ne znači da su vakcine beskorisne. Naime, u Južnoj Africi je učinkovitost vakcine Johnson & Johnson bila 64 posto.

Efikasnost zavisi i od različitih ishoda vakcinacije. Vakcina navedenog proizvođača je bila 85 posto efikasna kod osoba koje su imale teške simptome zaraze. To je vrlo značajno jer pokazuje da prevenira veliki broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Utjecaj intervala pouzdanosti

Postotak o učinkovitosti nije moguće u potpunosti primijeniti na cijelu populaciju. Razlog za to jeste što se ispitivanje vrši na ograničenom broju ljudi. Johnson & Johnson je ispitivanje izvršio nad 45.000 osoba.

Odstupanja od stope efikasnosti mogu biti mala i velika. Naučnici su ukazali na to da odstupanja zavise od niza mogućnosti, a sve zajedno ih nazivaju intervalom pouzdanosti. On predstavlja procjenu (ne)preciznosti i veličine uzorka nekog istraživanja.

Prošle godine su iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) objavili da svaka vakcina mora biti najmanje 50 posto efikasna i da interval pouzdanosti ne smije biti manji od 30 posto.

Učinkovitost vakcina se razlikuje, ali interval njihove pouzdanosti može biti isti.

Važno je napomenuti da su proizvođači utvrđivali efikasnost u različitim vremenskim intervalima. Johnson & Johnson je to uradio nakon 28 dana od davanja jedne doze, dok je Moderna to uradila 14 dana nakon davanja dvije doze.

Vakcine u SAD-u pokazale djelotvornost

Već je jasno da vakcine odobrene u SAD-u znatno smanjuju rizik od zaraze koronavirusom. Osim vakcine Johnson & Johnson, odobrene su vakcine kompanija Pfizer/BioNTech i Moderna.

Nadalje, preveniraju teške simptome, smanjuju broj hospitaliziranih i preminulih. Primijećeno je da oni koji su dobili vakcinu Johnson & Johnson nisu morali biti bolnički zbrinuti nakon zaraze. S druge strane, oni koji su primili placebo vakcinu su morali otići u bolnicu. To znači stopostotnu efikasnost s intervalom pouzdanosti od 74,3 do 100 posto.

Naučnici će nastaviti pratiti učinkovitost vakcina koje primaju milioni ljudi širom svijeta. Posebno će posvetiti pažnju tome da li će efikasnost biti manja zbog toga što slabi imunitet stečen vakcinacijom ili zbog pojave novih sojeva koronavirusa. Kako god, za očekivati je da će se raditi na poboljšanju efikasnosti vakcina, piše list New York Times.

KOMENTARI