Stanivuković svjedočio protiv bivšeg ministra Lukača koji ga je udario, na kraju se rukovali 

HomeVijestiBiH

Stanivuković svjedočio protiv bivšeg ministra Lukača koji ga je udario, na kraju se rukovali 

Stanivuković predstavio predizborni spot: “Dodik” puca, on sigurno brani

Gradonačelnik Banje Luke i bivši zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Draško Stanivuković svjedočio je danas u Osnovnom sudu Banja Luka o okolnostima napada bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača koji se dogodio na sjednici skupštine RS-a. 

Stanivuković je kazao da neće tražiti finansijsku nadoknadu ukoliko Lukač bude osuđen.

– Moja moralna odgovornost je da očekujem od suda da ga osudi – dodao je. 

Po završetku današnjeg ročišta, Stanivuković i Lukač su se rukovali u sudnici. 

Kao svjedoci odbrane, za sljedeće ročište bit će pozvani ministrica finansija RS-a Zora Vidović, bivši ministar Anton Kasipović, a bit će saslušan i Lukač. 

“Još jednom, još jednom, majmune”

Optužnica Lukača tereti za krivična djela ugrožavanje sigurnosti i tjelesna povreda na štetu tadašnjeg zastupnika Narodne skupštine RS-a Draška Stanivukovića (PDP).

U optužnici se navodi da se 23. decembra 2019. godine oko 22 sata u Banjoj Luci, u zgradi Narodne skupštine RS-a, održavala deveta posebna sjednica, a koju su direktno prenosili javni medijski servis RTRS-Plus i BN TV.

U toku sjednice je tadašnji zastupnik Stanivuković, a aktuelni gradonačelnik Banje Luke, predsjedniku Vlade RS-a dao zastavice sa oznakom NATO pakta, koje je on polomio i bacio na pod.

– Oštećenom je uputio ozbiljnu prijetnju da će mu nanijeti zlo, na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima: “I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako… Inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas”, što je kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstveni život – stoji u optužnici.

Dodaje se da je Lukač zatim više puta pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

– Kada mu je oštećeni prišao, uputio mu je riječi: “Još jednom, još jednom, majmune”, nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u predio lica. Na taj način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne – navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Kap koja je prelila čašu

Stanivuković je danas u sudu objasnio da je cijela skupštinska sjednica bila politički izazovna i da su postojale tenzije, kao i da je on na njoj izveo performans. Govorio je o prijetnjama Lukača na sjednici da “dođe do njegovog mjesta” i da će “završiti kao zastavice” i podvukao da je to kod njega stvorilo osjećaj ugroženosti. 

Na pitanje sudije, da li je osjećao ugroženost i da su mu uskraćene slobode samo tada, zbog tih izjava, Stanivuković je kazao da jeste, ali i dodao da je u to vrijeme “generalno cijela situacija bila takva u Banjoj Luci”.

– To je bila kap koja je prelila čašu – dodao je Stanivuković. 

Na pitanje Lukačevog advokata Jovana Čizmovića, zašto je onda ipak prišao Lukačevom mjestu, Stanivuković je odgovorio: “Srpski inat”.

Lukač je u sudu konstatovao da su u međuvremenu “profesionalno sarađivali” i upitao ga da li se u međuvremenu ili trenutno, osjeća ugroženim od njega ili njegove porodice.

– U ovom trenutku se ne osjećam ugroženim – odgovorio je Stanivuković.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0