instant fap

Stanje sigurnosti u Sanskom Mostu

Općinsko vijeće Sanski Most na poslijednjoj sjednici prihvatilo je Informaciju o stanju sigurnosti na području općine Sanski Most za prvih šest mjeseci tekuće godine.

Posmatrano sa aspekta rada policije, u polugodišnjem izvještaju Policijske stanice Sanski Most navodi se kako je opće stanje sigurnosti na području općine Sanski Most na zadovoljavajućem nivou. U oblasti kriminaliteta, u prvih šest mjeseci 2012. godine, u odnosu na isti period prošle godine, bilježi se blago povećanje broja krivičnih djela. Od početka ove godine evidentirano je ukupno 121 krivično djelo što je za jedno djelo, ili za 0,8 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Pri tome, nepoznati počinioci izvršili su 68 krivičnih djela, ili 56,2 % od ukupnog broja prijavljenih krivičnih djela, navedeno je u izvještaju. Što se tiče najtežih krivičnih djela, u prvih šest  mjeseci evidentirana su dva krivična djela teške tjelesne povrede i jedno krivično djelo lakše tjelesne povrede. Na području općine Sanski Most zabilježen je 81 slučaj narušavanja javnog reda i mira, što je za 8 prekršaja manje u odnosu na isti period prošle godine. Smanjen je i broj saobraćajnih nesreća za 12 saobraćajnih nesreća u odnosu na prvih šest mjeseci 2011. godine. Nažalost, broj smrtno stradalih lica je povećan jer je u 2011. godini jedno lice smrtno stradalo, dok su u tekućoj godini ukupno stradale tri osobe.

U izvještaju se također navodi da je u pomenutom periodu napravljeno 889 saobraćajnih prekršaja. Značajno je istaći da su u 2012. godini nastavljene aktivnosti na dokumentovanju i obradi ratnih zločina na području općine Sanski Most. Ukupno je obrađeno i zadokumentovano pet krivičnih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Pomenuti ratni zločini odnose se na događaje iz proteklog rata u mjestu Bunarevi gdje je ubijeno petnaest civila, zatim Hrustovo i Gornja Sanica gdje su ubijena četiri civila, zatim zločini u Skucanom Vakufu, Modroj i Pobriježju gdje je ubijeno pet civila, zatim počinjeni zločin na Krivoj cesti kod Gerzova gdje je ubijeno troje civila, te zločin u Staroj Rijeci gdje je ubijena jedna osoba.

U raspravi o pomenutoj informaciji učestvovao je veliki broj vijećnika u Općinskom vijeću, koji su iskazali zadovoljstvo, te uputili pohvale i podršku za dosadašnji rad policijskih službenika. Isto tako istaknuta je važnost međusobne saradnje kao i svakodnevne komunikacije policije i loklane zajednice. Općinski vijećnici su se posebno interesovali za policijske aktivnosti oko istrage na slučaju ubistva Amine Šabanagić, koji se desio prije osam godina u Sanskom Mostu. Sjednici Općinskog vijeća prisustvovao je komandir Policijske stanice Sanski Most Vehbija Huzejrović, koji je informisao vijećnike da na pomenutom predmetu od aprila ove godine radi tim Federalne uprave policije i Sektora kantonalne kriminalističke policije, istakavši da se ulažu maksimalni napori kako bi se ovaj slučaj što prije razriješio.r

KOMENTARI